2003. október 17. péntek 01:04

 

A Munkástanácsok közleménye

 

 

Miközben a kormány igazságosságról beszél az amúgy is egyre nehezebben élő munkavállalókat még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza: aki betegséggel küzd még rosszabb helyzetbe kerül; a pályakezdőket diszkriminálja, kiszorítja az ellátási rendszerből; továbbá felháborító és arcátlan az a magatartás, amellyel a társadalmi szolidaritás szétverésére törekszik, miközben egyetlen célja a költségvetési megtakarítás.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) Szövetségi Tanácsa megtárgyalta a kormány előterjesztéseit a jövő évi bér és foglalkoztatási terveiről, és az alábbi nyilatkozatot fogadta el:

  1. A MOSZ Szövetségi Tanácsa (SZT) támogatja az olcsó állam kialakításának tervezetét, de nem tudja támogatni a létszámcsökkentéseket a munkavállalók munkabiztonsági és munkaegészségügyi helyzetét ellenőrző testületeknél. Ezért felkérjük az illetékesek figyelmét, hogy mellőzzék az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség-, valamint az Állami Népegészségügyi Szolgálat megyei felügyelői létszámának csökkentését.

  2. Az SZT aggályosnak tartja az önkormányzatok jövő évi támogatásának reálérték-tervezetét, mivel a jövő évi támogatási elképzelés növekedése, még a tervezett inflációt sem éri el. Félő, hogy az önkormányzatok jelentős létszámcsökkentésre kényszerülnek, és így csalfa remény marad a kormány azon elképzelése, hogy az önkormányzatok foglalkoztatják majd az államigazgatásból leépített köztisztviselőket és közalkalmazottakat.

  3. Az SZT meglepetéssel értesült arról, hogy a kormány 2004. április 1-jétől 5 százalékkal csökkenteni kívánja a táppénz összegét. A növekvő egészségügyi járadék összege és a munkavállalók eddig is aggasztó egészségügyi állapota nem teszi indokolttá a tervezett lépést és felháborít minden jóérzésű embert.

  4. Kiállunk a 14 százalékos bérnövekedés mellett, amely 4 százalékos reálbérgyarapodást irányoz elő a jövő évre.

Budapest, 2003. október 16.

Munkástanácsok Országos Szövetsége
Szövetségi Tanács

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra