2003. október 22. szerda 22:50

 

Németh Imre utóda nem Lakos László lesz

 

 

 

A Földművelésügyi Minisztériumban alig egy hónappal ezelőtt Mészáros Gyulát Benedek Fülöp (Lakos korábbi államtitkára) váltotta. Mészáros távozásával csökkent a tárcánál a Magyar Agrárkamara befolyása, bár Németh Imrét, a jelenlegi minisztert is kamara pártiként tartják nyilván a Kossuth téren: a budapesti és pest megyei ügyvezető elnöki posztról került a bársonyszékbe.

 

A kormánypárti sajtó szerint az agrártárca még mindig a korábbi kormány ballépéseit nyögi. Ám lassan másfél év eltelt. A gazdák uniós követelményeknek megfelelő regisztrációja elakadt. Most nem tudni, hogy jövőre miként érkeznek meg a brüsszeli pénzek a magyar termelőkhöz. lehet, hogy a kormány így akarja megspórolni a 25 %-os kifizetéshez megígért 30 százalékos hazai forrást?

 

Az ötvenmilliárdos aszályhitelkeretből mindmáig egyetlen fillért sem utaltak ki. Azt is minden agrárgazdaságból élő tudja: a jövő évi költségvetés tálalásának egyik csúsztatása, hogy az unióban megpályázható pénzeket úgy tűntetik fel, mintha azok egészen bizonyosan a hazai földművelők pénztárcájába folynának be. Ugyanakkor a nemzeti részre nem tudták eddig elkülöníteni a szükséges milliárdokat. Mészáros Gyula távozásával nem csökkentek a bajok az agrártárcánál, rájöttek tehát: a fejétől bűzlik a hal: keresik máris Németh Imre utódját. Sajtóértesülések szerint Lakos László megköszönte a felkérést, ám - főként a jelenlegi költségvetési állapot miatt - nem vállalkozik a politikai visszatérésre.

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra