Megjelent: 2003.12.31. 09:01:33

Szép, új világ

Újabb szigorító vízumintézkedések

            Száztizenöt amerikai repülőtéren és számos kikötőben 2004. január 5-től egy új technológiai rendszer segíti az ország biztonságának védelmét – jelentette be a Belbiztonsági Minisztérium illetékes hivatala az Egyesült Államokban. A „U.S. Visit Program” keretében egy újfajta belépési-kilépési rendszert vezetnek be. Ez a vízummal rendelkező ki- és beutazók hatalmas tömegére lesz érvényes.

            Ezt a programot azért hozták létre, hogy növeljék a biztonságot és támogassák az utazási kedvet, mondta Asa Hutchinson, a határ- és szállításügyi biztonsági hivatal helyettes államtitkára egy sajtótájékoztatón. Az Egyesült Államokba való be- és kilépést ezentúl egy magasabb szintű technológia segíti azoknak az érdekében, akik az országba kívánnak utazni. „Szívesen fogadó ország kívánunk maradni, akár külföldi diákokról, akár nemzetközi üzleti utazókról vagy túristákról legyen is szó. ... A program üzenet értékű. Azon túl, hogy növeli a biztonságot, növeli az emigrációs rendszerünk integritását”, hangsúlyozta az előadó. A feladat végrehajtására a Kongresszus adott felhatalmazást. E rendszer bevezetésével pontos nyilvántartásba kerülnek az országba vízummal való belépések és kilépések. Többek között azonnal kiderül, hogy kik azok, akik nem tartották tiszteletben vízumuk feltételeit, és tovább tartózkodtak az engedélyezettnél. (Csak New Yorkban kb. egy millióan tartózkodnak illegálisan, vagyis lejárt vízummal.)

            Nézzük, mit is kell tennie január 5-től azoknak, akik valamilyen vízummal rendelkeznek (túristavízum, diákvízum, üzleti vízum, állandó vízum stb.). Az eddig ismeretes procedúra megmarad: a belépőket „üdvözli az ellenőr, megvizsgálja az úti okmányokat, néhány kérdést tesz fel, ellenőrzi az adattárát és köszönti az Egyesült Államokban”. Erre úgymond két további védelmi intézkedés fog épülni: digitális ujjlenyomatot vesznek és fényképet készítenek  minden egyes vízummal rendelkező utazótól. „A történelemben először, az Egyesült Államokba vízummal utazóról biometrikus azonosítást készíthetünk, amivel azonosítani tudjuk a személyét. ... Ez nem lesz offenzív és rendkívül gyors.” Arról van szó, hogy az útlevél ellenőrzése közben a mutatóujjról egy ügyes kis szerkezet lenyomatot vesz, továbbá egy kis kamera fényképet készít, amik azonnal digitálisan jelennek meg. Az adatbázisban tárolt adatokkal együtt ez nyilvántartásba kerül. A következő utazási alkalommal a személyazonosság így azonnal ellenőrizhető: hogy például mikor és hová utaztak, tiszteletben tartották-e a vízum feltételeit. A terroristákról készült listák így biometrikusan pillanatok alatt ellenőrizhetők.

            Mint ismeretes, az Amerika elleni támadás után bevezették az úgynevezett „nemzeti biztonsági belépési-kilépési nyilvántartási rendszert”; bizonyos személyek, akik olyan országokból érkeztek, amelyeknek történelmileg kapcsolataik vannak a terrorizmussal, belépéskor külön nyilvántartásba, listára kerültek, majd, ha 30 napnál tovább tartózkodtak, ezt meg kellett ismételniük. „Az újraregisztrációs programnak ezt a részét most felfüggesztjük”, mert az új biometrikus rendszerrel olyan személyekre tudnak koncentrálni, akik valóban veszélyt jelentenek, és nem emberek szélesebb kategóriájára. Ez 80 ezer Amerikába utazó külföldi utazót érint a következő öt hónap során.

            A közvetlen haszna e rendszer bevezetésének tehát: hamis útlevéllel nem lehet bejutni az országba; a terrorista adattár megbízhatóan azonnal ellenőrizhető és végül, de nem utolsósorban, rögtön kiderül, ha valaki valamikor lejárt vízummal tartózkodott az Egyesült Államokban.

            A ujjlenyomatvétel és a fényképkészítés a személyazonosítást pontossá teszi, a „hibaszázalék egy százalék körüli”. A fénykép főleg akkor segít, ha valakinek egy körözött listán szereplő nevével azonos vagy hasonló neve van. A szakértő elmondása szerint ez a határállomáson kb. 30 másodpercig tartó procedúra évente 26 millió utazót érint – évente átlagosan ennyien érkeznek vízummal az Egyesült Államokba.

 

Az új belépési-kilépési rendszer a folyamatban levő központosítás része. Fogadtatása valószínűleg ugyanolyan ellentmondásos lesz, mint eddig bármelyik biztonsági intézkedés, amit szeptember tizenegyedike után vezettek be. Az egyik oldalon ellenezni fogják, mondván, sérti a személyiségi jogokat; az útlevélben és a vízumon szereplő adatok központi nyilvántartása lehetőséget adhat visszaélésekre, félreértésekre és nem megfelelő használatra. A belbiztonsági minisztérium évente 26 millió külföldi utazási, üzleti dolgait megismerheti, nem beszélve a hitelkártyákkal való fizetési szokásokról. A személyek útvonala teljes mértékben ismertté válhat, ami érthető módon ellenérzéseket válthat ki. Az új technológia bevezetését örömmel fogadók viszont azzal érvelnek, hogy szívesen adnak ki magukról információt, akár biometrikusat is, ha ez csökkentheti a terroristák esélyét. Arról van szó, hogy az utazó tömeg jóindulátára számítva, annak megkérdezése nélkül, biztosítja be magát egy látszólag demokratikus vízumrendszer a védelemre az egész világon.

Isten hozott mindenkit a szabad világban, ebben az egy-földországban, ahol szabadon utazhat, dolgozhat, családot alapíthat, adót fizethet (konkrét példa: külföldi magyarként OTP bankszámlát nyithat, amit december végén csak úgy zárolnak)! Persze, hogy nem ingyen! A nem egészen kitapintható irányba haladó globális fizikai biztonságért cserébe az egyénnek ha nem is a lelkét, de az utazásával, munkájával, családjával, adófizetésével és bankszámlájával kapcsolatos jogocskáit, a személyi biztonságérzetét kell odaadni.

Niemetz Ágnes

NEW YORK

vissza Vissza a kezdőlapra