2003. december 18. csütörtök 22:27

 

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének állásfoglalása

 


A Nagycsaládosok Országos Egyesületének állásfoglalása a lakástámogatási megszorításokról.


Egyesületünk - a nagycsaládosok helyzetének alapos ismeretében - évek óta szorgalmazta a támogatások kiterjesztését a használt lakásvásárlás területére, mivel tapasztalatunk szerint a több gyermeket nevelők jelentős hányada nem képes új lakást venni vagy építeni. Számukra reálisabb lehetőség használt lakást vásárolni, de ehhez is támogatásra van szükségük. Ez elősegítené a nagyon kívánatos lakásmobilitást is, hiszen az újat építők eladnák a régi lakásukat, melynek új tulajdonosa annak felújítását is elvégezné. Ezzel szemben a most nyilvánosságra hozott megszorítások éppen a nehezebb anyagi helyzetben élő, gyermekeket nevelő fiatal családokat fosztják meg a saját otthon reményétől is. Magasabb törlesztő részlet - lecsökkentett adókedvezmény - növekvő közműdíjak és árak: ez már meghaladja a legtöbb család teherbírását.

Elfogadhatatlan, hogy a lakáshitelek adókedvezményére való jogosultság jövedelmi határának megállapításakor nem veszik figyelembe az eltartottak számát, nem használják az "1 főre eső jövedelem" fogalmát. Óriási különbséget jelent, hogy a jogosultság felső határát egyedülálló személy, vagy például egy négygyermekes apa éri el!

Míg egyetértünk a szabályozás azon pontjával, mely szerint egy időben csak egy lakásra lehet kedvezményes kamatozású hitelt felvenni, nem tudjuk elfogadni a költségvetési megtakarításra való hivatkozást. Köztudott, hogy az építőipar a gazdaság legtöbb ágát megmozgató, a GDP növeléséhez hathatósan hozzájáruló termelési ágazat. Az állami támogatás az áfa, tb- és egyéb járulékok, a dolgozók fokozott vásárlásai, a megtakarított munkanélküli segély, stb. révén szinte teljes egészében visszaáramlik az államkasszába. Szakértői számítások szerint az új szabályozás nem eredményez megtakarítást, viszont munkanélkülivé válhat az építőiparban dolgozók jelentős hányada.

A romló népesedési helyzet is szorosan összefügg az otthonteremtés nehézségével. A legfontosabb feladat kell legyen a jelenlegi tragikus demográfiai folyamat megfordítása, mert ez a társadalom tartós fejlődésének, a nyugdíj-, egészségügyi- és szociális ellátórendszer fenntarthatóságának alapvető feltétele. Ha a fiatal családoknak lakáshelyzetük megoldhatatlanságával és a gyermekvállalás következtében életszínvonaluk zuhanásával kell szembenézniük, még a szülők által kívánt számú gyermek sem jön világra. Az új szabályozás a gyermekvállalási bátorságot, és a családtámogatási intézkedések biztonságába vetett hitet ingatja meg, és ez által mindnyájunk jövőjét veszélyezteti!

2003.december 15.

Cser Károlyné
elnökhelyettes
 

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra