Megjelent: 2008.12.10. 19:10:09

Orbán a nemzedékekről és az árakról

Magyarország nem részvénytársaság

A háromezres lélekszámú Császártöltésen a lakosság több mint egyharmada 60 év feletti. Nagy szükség volt tehát arra a nyugdíjasházra, amely összességében 150 millió forintos költséggel épült fel, és 28 személy befogadására alkalmas. Az intézmény létrehozását a Széchenyi-terv keretében kapott, összesen 102 millió forintos támogatás mellett a Magyarországi Németek Önkormányzata és Németország Baden-Württemberg tartománya együttesen 17 ezer euróval segítette.

A házat Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke avatta fel pénteken.
Ez a ház nem csak olyan létesítmény, amely méltó időskort biztosít lakóinak, de az örökség, a tapasztalat, a tudás átadása szempontjából munkahely is - mondta Orbán Viktor. Rámutatott: minden nemzedéknek megvan a maga küldetése, az időseké az, hogy átadják tapasztalataikat, tudásukat a mai fiataloknak.

Megítélése szerint az idősek felelőssége, hogy utódaik jól tudják, a szabadság, a jólét lehetőségét nem hitbizományba kapták.
- Meg kell értetniük a fiatalokkal, hogy az egymást követő nemzedékek áldozatos munkájával megszerzett jólét könnyen, röpke idő alatt eltékozolható egy nem jól nevelt nemzedék kezében - mondta a volt kormányfő.

Orbán Viktor szerint a XXI. századnak nem csak abban kell különböznie az előző századoktól, hogy több fogyasztási javat képes előállítani, de abban is, hogy miként gondolkodik az idősekről, miként tekinti őket az ország teljes értékű polgárainak.

Orbán Viktor az avatás után az MTI-nek elmondta: jelenleg az árak emelkedése a nyugdíjasok legnagyobb problémája. - Az árak elszaladása elhibázott kormányzati politika következménye - jelentette ki. Véleménye szerint nem igaz, hogy a kormánynak nincs befolyása az árakra. - Az energiaárat, a gázárat a kormány határozza meg, más árak pedig a gazdaságpolitika függvényében alakulnak. Az ország több mint egy részvénytársaság, beleérzésre, kultúrára, az idősekről való gondoskodásra, a fiatalok előtti távlatnyitásra, tehát nemzetépítéses gondolkodásra van szükség egy ország kormányzásánál - szögezte le Orbán Viktor, hangsúlyozva: a kormány azzal becsüli meg leginkább az időseket, ha megfékezi az indokolatlan áremelkedéseket.

Részletesebb beszámoló és Orbán Viktor teljes beszéde

 

vissza Vissza a kezdőlapra