2003. december 30. kedd 22:03

 

Nyomasztó MSZP-fölény a híradásokban

 

Októberben a közszolgálati és kereskedelmi médiumok hírműsoraiban a kormánypártok politikusainak szereplése 68 százalék volt, míg az ellenzék politikusai 32 százalékon álltak - derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) műsorelemző szolgálatának felmérésében.

 

A legfrissebb felmérés szerint a miniszterelnök szerepelt a politikusok közül a legtöbbször, ám többnyire hallgatott.

Medgyessy Péter miniszterelnök százhatvanháromszor szerepelt, őt Kovács László MSZP-elnök, külügyminiszter követte hetvenhat megjelenéssel; a dobogó harmadik helyén László Csaba pénzügyminiszter végzett hetvenhárom jelenléttel - derül ki a felmérésből. A kormány vezető politikusait Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, volt miniszterelnök követte hetvenkét szereplési mutatójával.

A felmérés szerint Medgyessy nyilatkozati aránya mindössze harminchat százalékos; Kovácsnál ugyanez harminckilenc, Lászlónál negyvenegy, míg a Fidesz elnökénél harmincnyolc százalékos volt.

Az októberi politikusi megjelenési ranglistát a kormány képviselői negyvennyolc százalékkal vezették (ez szeptemberhez képest egyszázalékos növekedés); az MSZP frakciójának tagjai tizenöt százalékon álltak (kétpontos csökkenés), míg a koalíciós társ, az SZDSZ politikusai már három hónapja öt százalékban vannak jelen a hírműsorokban. A Fidesz képviselőinek szereplése egy százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, most 26 százalék, míg az MDF-es politikusok hatszázalékos szereplési mutatója az SZDSZ-hez hasonlóan nem változott.

A hírműsorok összes szereplője közül a koalíciós politikusok tizenegy százalékkal többet szerepelhettek a médiumokban (23%- 12%), az egyéb, nem politikusi szereplők hatvanöt százalékban voltak jelen.

A közszolgálati MTV déli Híradójában a koalíciós megjelenés huszonegy százalékos volt; szemben az ellenzéki nyolc százalékkal, míg az esti kiadásban ugyanez az arány huszonkettő-tíz százalék volt. A Duna TV Híradójában huszonkettő-tizenkettő, míg a Magyar Rádió esti Krónikájában harmincegy-húsz, déli Krónikájában harminhét-tizenöt, míg reggeli Krónikájában huszonnyolc-tizennyolc volt a kormánykoalíció- ellenzék szerepeltetési aránya. Az országos kereskedelmi rádiók közül a Danubius Rádióban a kormánypártok ötvenegy, az ellenzék tizenkilenc százalékban jelent meg a hírműsorokban, a nem politikai hírek harminc százalékot tettek ki. A Sláger Rádió híreinek hetvenhét százalékában nem politikával foglalkozott: hírműsorainak fennmaradó részében azonban döntő többségében a kormánypártok szerepeltek.

A TV2 Jó Estét, Magyarország! című műsorában a koalíció tizenhárom, míg az ellenzék csupán hét százalékban, a Tények című produkcióban tizennégy-hat százalék volt ugyanez az arány.


Az RTL Klub Híradójában több mint háromszor annyit szerepelt a koalíció: az arány tizenhárom- négy volt a kormánypártok javára. A felmérés szerint az ATV Híradója is háromszor többet szerepeltette a kormánypártokat, mint az ellenzéket (31%-9%). A vizsgálat alapján szeptemberhez hasonlóan a legkiegyensúlyozottabb csatorna ismét a Hír TV lett 23%-17%-os szerepeltetési arányával.

Forrás: MNO

vissza Vissza a kezdőlapra