Megjelent: 2008.12.10. 19:10:46

Ketten beszélnek

56 és a baloldal

A hír: Az MSZP frakció koszorút helyezett el a rákoskeresztúri köztemető 301-es percellájánál

Hegyi Gyula MSZP képviselő: – Mi nem azt mondjuk, hogy 1956 csak baloldali forradalom volt, de nagyon sok baloldali résztvevője volt, akik emberséges, tisztességes, szociáldemokrata arcú szocializmust akartak, és mindenképpen Európában akartak gondolkodni.

Kenessey Csaba (Svájc): 1956 ezelőtt 47 évvel volt és az akkori események sajnos nem tudták a mai magyar társadalomra megfelelő hatással lenni. Ma a kérdés más, a társadalom szeretne egy tisztességes, emberséges szociális problémákra figyelő politikai elitet látni, hogy ennek aztán szociáldemokrata vagy nemzeti az arculata, az teljesen mindegy. Igény van arra, hogy a politikusok ne saját meggazdagodásuk kulcsát lássák a politikában, hanem a közjólét érdekében tevékenykedjenek, szűnjenek meg a gazdasági visszaélések, a csalások, a pártérdekekből összeálló háló, amelyben az egyik takarja a másikat. Ez lenne az első lépés az ország megújhodása felé.


Magyar-Hon-Lap: 1956-ban sokan elismerték, hogy a "szocializmus" jelszavai vonzók, de tapasztalatból tudták: hazugok. Tisztában voltak a szovjet nyomással, és még élénk volt a koalíciós kormányzás emléke, itt életek - ha nem is mind - a szereplői.  Nem tudjuk, hogy mi lett volna mindenből, ha nem jön november 4-e. Ám azok a baloldaliak, akik csatlakoztak a szabadságharchoz és ezért elvtársaiktól golyót vagy kötelet kaptak, mindannyiunk tiszteletét kiérdemelték. Ám nem baloldaliságuk okán. A politika arculatáról szóló Kenessey mondat nagyon lényeges. Ma a politikai fogalmak már alig használhatók. Már nem a munkás és a tőkés, nem a bal és a jobb, nem a liberális és a konzervatív áll egymással szemben, hanem a tisztességes és a tisztességtelen. Az elvszerű és a sodródó.

vissza Vissza a kezdőlapra