2003. december 08. hétfő 21:37

 

Orbán Viktor: Ez a költségvetés európai érdekeink védelmére is alkalmatlan
 

A jövő évi költségvetés sarokszámai nem a valóságos helyzetből indulnak ki; ilyen költségvetés alapján az unióban nem lehet sikeresen védeni nemzeti érdekeinket - mondta Orbán Viktor Brüsszelben.

 

Európában akkor lehet jól képviselni a nemzeti érdekeket, ha megmondjuk az igazat, bevalljuk, milyen a gazdaság valóságos helyzete - jelentette ki hétfőn a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke, aki az Európai Néppárt vezetőségének tanácskozásán vett részt, s ennek szünetében nyilatkozott a magyar sajtónak.


Orbán Viktor szerint ma Magyarországon mindenki tudja, hogy a 2004-es költségvetés nemrégiben elfogadott sarokszámai nem a valóságos helyzetből indulnak ki. "Ilyen költségvetés alapján itt Brüsszelben nem lehet sikeresen védeni a nemzeti érdekeket" - mondta.

A néppárti vezetőség ülésén nagy vita folyt arról, hogy a tagállamok pénzügyminiszterei néhány hete gyakorlatilag felmentést adtak Németországnak és Franciaországnak az államháztartási hiánnyal kapcsolatos szigor betartása alól.

Orbán szerint Európa kettős mércével mért, s miközben megoldott egy átmeneti válsághelyzetet, hosszabb távon komoly problémákat okozott magának. Ugyanakkor úgy vélte, jobb az igazat bevallani, mint a valóságot szépíteni. - A németek és a franciák inkább az igazat bevallva vállalták, hogy az unió szabályainak módosításáért szállnak ringbe - vont párhuzamot.

A Fidesz-MPSZ vezetője szerint az Európai Néppárt tanácskozásán alapvetően az Európai Unió alkotmányának ügyéről tanácskoztak: megpróbáltak közös álláspontot kialakítani a hétvégi EU-csúcsra.

A készülő európai alkotmáról szólva Orbán kijelentette, hogy a kisebbségek ügyében született kompromisszumos javaslat támogatható, azzal a fenntartással, hogy a magyar vezetésnek jeleznie kell: ez nem tökéletes megoldás, és minden adandó alkalommal továbbra is fel fogjuk vetni a témát. Úgy vélekedett, aligha tudnak majd megegyezésre jutni az új szavazási rendszer kialakításáról. A keresztény vallás szerepének alkotmánybeli említéséről elmondta: az utolsó pillanatig küzdeni kell ezért, a néppárti tanácskozáson az ő felszólalásában is szerepelni fog a téma, s az esélyek nem rosszak.

A Fidesz-MPSZ álláspontját Orbán Viktor úgy foglalta össze: a pártnak az a legfontosabb, hogy olyan Európai Unió tagjai legyünk, amely nem válik ketté kis és nagy államokra. Fontos, hogy létrejöjjön az önálló európai védelem, szervezési szinten is elkülönülve a NATO-tól, de nem gyengítve azt. Fontosnak mondta a kisebbségi kérdéskör bekerülését az alkotmányba: az EU-nak egész eddig nem volt olyan dokumentuma, amelyben a kisebbségi jogok szerepeltek volna.

MTI alapján

vissza Vissza a kezdőlapra