2003. október 27. hétfő 22:48

 

Orbán Viktor a 25-ök Európájáról

 

Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke és José María Aznar spanyol miniszterelnök egyetért abban, hogy az Európai Unió új növekedési programjainak pénzügyi forrása ne azokat az alapokat apassza, amelyekből Magyarország is támogatáshoz juthat, hanem új alapokat hozzanak létre ezekre a célokra.

 

A spanyol kormányfő kérésére hétfőn Barcelonában a volt magyar miniszterelnök nyitotta meg előadásával a spanyol Néppárt (PP) mellett működő FAES alapítványnak a Katalónia és a huszonötök Európája című konferenciáját, amely után a két politikus különmegbeszélést folytatott.

A találkozó után Orbán Viktor az MTI-nek elmondta: az Európai Unióban úgy döntöttek, hogy az egyre nehezebb gazdasági helyzetből nem pénzügyi megszorításokkal, visszanyesésekkel próbálnak meg kitörni, hanem munkahelyteremtéssel, beruházásokkal, a vállalkozások ösztönzésével. Ennek mind Spanyolország, mind Magyarország örülhet - állapította meg.

Spanyolország ugyanazokból az EU-alapokból nyer támogatást, mint amelyekből Magyarország is nyerhet majd, hogy ha ügyesen pályázik. Emiatt kell figyelni arra, hogy az új növekedési programokat ne ezekből az alapokból támogassák - mondta.

A legnagyobb magyar ellenzéki párt elnöke szerint a nehéz gazdasági helyzetben alkalmazandó uniós politika tanulsággal bír Magyarország számára.

- Nem bölcs dolog a 2004-es költségvetést megszorításokra építeni, mert ezzel az ország eltávolodik az EU javasolta válságmegoldási módszerektől, sokkal inkább a gazdasági növekedést, munkahelyteremtést, beruházásokat kellene otthon is a középpontba állítani - mondta.

A találkozón szóba kerültek a kisebbségi kérdések is. Spanyolország az etnikai alapú és a földrajzi - regionális - autonómiák hazája. A konferenciát is éppen a regionális autonómiával bíró Katalónia székhelyén rendezték, de Baszkföld is nagyon széles jogkörű önkormányzattal rendelkezik.

A spanyolok értik a kisebbségi problémát, értik az ezzel kapcsolatos magyar törekvéseket. Madrid egyelőre nem fogadta el a kisebbségek ügyében az EU alkotmánytervezetéhez benyújtott magyar módosító indítványt, de Orbán Viktor úgy érzi, érdemes a magyar diplomáciának tovább tárgyalnia Spanyolországgal erről a kérdésről.

A Fidesz elnöke ismertette Aznarral az alkotmány többi vitás kérdésével kapcsolatos magyar álláspontot is.

Orbán Viktor délelőtti előadásán elmondta, hogy Magyarország nagyon nehéz tizenhárom évet tud maga mögött. A reálbérek és a fogyasztás tekintetében a magyarországi lakosok többsége még nem érte el az 1989. évi szintet és a gazdaság összteljesítménye is csak nemrég, 2000 környékén érte el azt.

- Emiatt Magyarország már nem bír ki még egy költségvetési megszorításokra épülő időszakot, tehát egybeesik az érdekünk az unióval abban a tekintetben, hogy tagállamainak közössége mindenképpen a növekedést középpontba állító irányba fejlődjön tovább - mondta.

Magyarország számára az európai alkotmányban a kereszténység és a kisebbségek ügyének feltüntetése rendkívüli fontos. Európában ma autonómiák rendszere működik, néhány évvel ezelőtt a korábban ilyen joggal nem rendelkező skótok és a walesiek is megkapták a saját parlamentjük megalakítására vonatkozó jogot.

Korzikán éppen most volt a korzikai autonómiáról a francia kormány által kezdeményezett népszavazás. Tehát az európai közösség az autonómiák, a területi autonómiák irányába halad. Ezért Magyarországnak az az igénye, hogy a kisebbségek hangsúlyosan szerepeljenek az alkotmányban. Egybevág a mostani idők történelmi fejleményeivel, ha megpróbálunk a Kárpát-medencében is autonómiákat létrehozni - mondta Orbán Viktor.

- Az unióban belső egyensúlyt kell kialakítani a nagy, a közepes és a kis államok között úgy, hogy a kicsik, de a közepes méretű Magyarország is otthon érezhesse magát benne, ne érezze úgy, hogy az unió feleslegesen vesz el tőle jogköröket, és a nála nagyobb államok akarata érvényesül az övével szemben. Lehetséges ilyen megoldás, a magyar alkotmánymódosító indítványok ezt a cél szolgálják - mondta el a konferencián Orbán Viktor.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra