2003. október 20. hétfő 21:07

 

A parlament ülésterméből jelentjük

 

 

1956 jegyében kezdődött a magyar parlament eheti ülése. Szili Katalin házelnök magyar hangja Mandúr László volt, - a házelnök a kairói klímát többre becsülte, mint a pesti őszt. Mandúr szavait átjárta az igyekezet, hogy ne rögződjön a kép, ma ugyanazok kezében a hatalom, akik ellen 56-ben is fellépett Magyarország. Mandur László szerint a XX. század tapasztalatai szerint elnyomás, kegyetlenség balról és jobbról egyaránt kisarjadhat - mondta a szocialista politikus. Csak a szabadságnak nincs pártállása, október 23-a pedig a szabadság ünnepe. Aki a nemzeti ünnepen megosztja a nemzetet, az nem 56 forradalmát ünnepli, hanem saját hatalmi céljait helyezi valamennyiünk boldogulása elé, tette hozzá Mandur László, majd ezt mondta:

 

- Felhívással fordulok a parlamenti és a parlamenten kívüli pártokhoz, minden tisztelt honfitársunkhoz. Nemzeti ünnepeinket a tisztelet és a méltóság jegyében ünnepeljük, és utasítsuk el a megosztást, a rendzavarást és a gyűlöletkeltést.

 

Ehhez kapcsolódott Horváth Csaba képviselő, Budapest II. kerületi polgármester, aki nem érti, hogy a kerületi MDF és Fidesz közös  ünnepségén miért nem beszélhet.

 

Az ünnepségek bizony már évek óta feszültségforrások. Most a kormány Deák propagandájával kapcsolatos - és valóban sajnálatos - történések kapcsán azzal próbálkozott, hogy a MIÉP illetve randalírozók tetteiért a Fideszt tegye felelőssé.

 

Az SZDSZ elnöke azt hangsúlyozta, hogy nem mondhatja hazafinak magát az, aki ordibál a Himnusz alatt, aki nem engedi a haza bölcsének évfordulóját megünnepelni. Hozzátette, azon is el kellene gondolkodni, miért csak jobboldali szervezetek randalíroznak az ünnepségeken.

 

Kovács László a Söjtörön történtekre utalva kijelentette: akik ezt tették és akik ezt bátorítják, azok újabb foltot ejtettek Magyarország, a magyar nemzet becsületén. Kovács László felhívta az ellenzéki pártokat, kérjék meg híveiket, hogy viselkedjenek az ünnephez méltóan az október 23-i megemlékezéseken.

 

Sok igazság van ezekben a felvetésekben. Valóban a pártok közös felelőssége, hogy ne osszák meg a társadalmat. Ehhez az ünnephez méltóan kell viselkedni. Ide tartozik az, hogy volt titkosrendőrök és pufajkások ne tülekedjenek a koszorúvivők legelső sorába.

 

Surján László

 

vissza Vissza a kezdőlapra