2003. október 25. szombat 21:23

 

Rákóczi-kiállítás Sárospatakon

 

A Rákócziak dicső kora című új állandó történeti kiállítást nyitottak meg a sárospataki Rákóczi Múzeum felújított Palota-szárnyában.

 

A Rákóczi szabadságharc 300. évfordulójára megújult kiállítótér mintegy 800 műtárgyat mutat be.

Hiller István egy újraöntött Rákóczi korabeli ágyú eldördülése után arról szólt: ez emlékeztethet bennünket a múltra, Magyarország, benne Sárospatak jelentős európai történelmi szerepvállalására, I. Rákóczi Györgyre és feleségére, Lórántffy Zsuzsannára, aki ezt a híres várat "behozta a Rákóczi örökségbe", emlékeztethet a Rákóczi-családra, a forradalom vezérlő fejedelmére, II. Rákóczi Ferencre.

"Ez az ágyúlövés kell, hogy emlékeztessen bennünket a jelenben a közeljövőre, a művelt Európába való májusi szellemi visszatérésre, mert vallom, hogy múlt nélkül nincs jövő a mi Közép-Európánkban, országunkban" - mondta a miniszter.

Hozzáfűzte, hogy a nemzetállamok kora befejeződött, a nemzetekre azonban új szerep vár.

"Én biztos vagyok abban, hogy akkor lehetünk jó tagjai az Európai Uniónak, ha sikeres Magyarországunk van, akkor lehetünk az európaiság és a magyarság egységének megtestesítői, ha nemzetünk múltjában és jövőjében egyszerre tudunk gondolkodni, mint a Rákócziak tették" - hangsúlyozta.

Rámutatott: Magyarországra bíztató jövő vár, ha nemzeti önazonosság-tudatunk, identitásunk hosszú-hosszú évtizedek után ismételten, nem valamiféle múltba révedezve, hanem a 21. század követelményeinek megfelelően erősödik.

"Ehhez van szükség kitűnő szakemberekre, gondolkodókra és természetesen polgárokra, akik mindezt befogadják" - tette hozzá.

A felújított Palota-szárny termeiben 855 négyzetméteren berendezett kiállítást Jósvainé Dankó Katalin, az 1950-ben alapított vármúzeum igazgatója mutatta be a nagyközönségnek.

Mint elmondta, a mostani felújítással a vár 1997 óta tartó műemléki rekonstrukciójának legjelentősebb szakasza is lezárult.

A kiállítás nem csak II. Rákóczi Ferencről és az általa vezetett szabadságharcról szól, hanem a magyar történelemben jelentős szerepet játszott Rákóczi-családról is tudományos értékű áttekintést ad - mondta az igazgató. A tárlat felvillantja Sárospatak XVII-XVIII. századi történelmének azon szakaszát is, amely országos, sőt nemzetközi hírűvé tette e vidéket és Patakot.

Magyarország egyik legértékesebb késő reneszánsz műemlékegyüttesének rekontrukciójára, a legjelentősebb Rákóczi-kultuszhely kiállítótereinek "látogatóbarát" kialakítására összesen 900 millió forintot költött a kulturális minisztérium.

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra