2003. december 13. szombat 23:32

 

A reálbérek szinten tartását követelik a közszolgálati szakszervezetek

 

A közszférában dolgozók szakszervezetei kitartanak amellett, hogy a kormánynak jövőre szinten kell tartania a reálbéreket, és erre jogi garanciát is vállalnia kell. Erre hívták fel a figyelmet az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság szervezésében tartott pénteki közszolgálati szakszervezeti fórum résztvevői.

 

A több száz résztvevővel megrendezett tanácskozáson a szakszervezetek közös nyilatkozatot fogadtak el, amely szerint a közel 800 ezer közszolgálati dolgozó felhívja a figyelmet a kormányzat felelősségére, és követeli legalább a reálbérek szinten tartását. Ez 2004-re minimálisan hat százalékos béremelést jelent.

"Felszólítjuk a kormányt: ajánlatával tegye lehetővé, hogy legkésőbb 2004. január első felében megállapodhassunk a jogi és pénzügyi garanciákkal bíró, legalább hat százalékos béremelésről!" - tartalmazza a dokumentum. A szakszervezetek ugyanakkor bejelentették, eltökéltek "minden törvényes eszköz alkalmazására, beleértve a sztrájkot is", ha nem sikerül a megállapodást megkötni.

Szabó Endre, a sztrájkbizottság szóvivője beszámolt a kormánnyal folytatott szerdai tárgyalásról, amelyen közlése szerint felvetették: "ha a pénzügyi fedezet rendelkezésre áll, amint a kormányzat állítja, vajon mi akadálya annak, hogy az illetménytáblákba beépüljön az emelés?"

A szóvivő szerdán, a tárgyalásokat követően az MTI-nek elmondta: a kormány és a szakszervezetek által felállított sztrájkbizottság képviselői között nem született megállapodás a közszférában dolgozók jövő évi béremeléséről, de néhány részkérdésben már érzékelhető az elmozdulás, így a tárgyalást január első napjaiban folytatják.

Azt mondta: egyértelművé tették a kormány képviselői számára, hogy szakmailag indokolatlannak és erkölcsileg tűrhetetlennek tartják az olyan béremelést, amelyet létszámcsökkentéssel lehet csak kigazdálkodni. "Miféle eljárás lehet az, hogy (...) egy csoport annak árán jut béremeléshez, hogy tagjai egy részét elbocsátják" - fogalmazott.

Szabó Endre arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakszervezetek követeléseik megfogalmazásakor nem hagyták figyelmen kívül az ország jelenlegi gazdasági helyzetét. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy az eredeti tíz százalékos béremelés helyett mindössze a reálbérek hat százalékos megőrzését kérik.

Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságot november 25-én alakította meg négy konföderációhoz tömörült 23 szakszervezet azt követően, hogy az Érdekegyeztető Tanács november 18-ai ülésén nem született megállapodás a közszféra jövő évi béreiről.

A szakszervezetek vezetői ragaszkodnak a hat százalékos jogilag garantált béremeléshez, és azt kérik, hogy a kormány jelölje meg a költségvetésben a közszféra béremelésének fedezetét.

A kormány álláspontja ezzel szemben az, hogy az önkormányzatok és a központi költségvetési szervek rendelkeznek a jövő évi hat százalékos béremelés fedezetével, így a keresetnövekedést a szakszervezeteknek elsősorban a helyi és az ágazati érdekegyeztetés keretei között kellene érvényesíteniük. Míg tehát a kormány a munkaadókon keresztül kívánja biztosítani a hat százalékos növekmény fedezetét, addig a szakaszervezetek központilag garantált, a bérrendszerbe beépített állami forrásokat tartanának szükségesnek.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra