2003. december 29. hétfő 22:17

 

2003 a bizonytalanság éve volt

 

A Fidesz-frakció szerint 2003 a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság esztendeje volt - jelentette ki Rogán Antal hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. Rogán Antal a kormánynak jövőre az ideinél több sikerélményt kívánt, a kormánypárti képviselőcsoportoknak pedig azt tanácsolta, hogy 2004-ben "legyenek egy kicsit nyugodtabbak".

 

A kiszámíthatatlanság és a bizonytalanság mellett 2003-at az elszalasztott lehetőségek évének is lehet tekinteni - tette hozzá az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

A politikus kiemelte, egy év alatt 15 százalékkal romlott a forint értéke, és az infláció négyszeresével, 20 százalékkal nőtt a villamos energia ára.

"Ez világosan mutatja, hogy Magyarországon az életet nem a kiszámíthatóság jellemezte 2003-ban" - vélte Rogán Antal. Szerinte a kormány elvesztette a gazdaság irányításának képességét. A kormány "kapkod, zavart, és ennek az emberek, illetve a vállalkozók látják kárát" - fűzte hozzá.

Rogán Antal megjegyezte, hogy 2003-ben elindulhattak volna az autópálya-építések, de ehelyett csak a "villaépítések indultak el" kormánypárti oldalról. Szerinte ez az év azért is az elveszített lehetőségek éve volt, mert a magyar gazdaság versenyképességi mutatói nagyon sokat romlottak.

Rogán Antal a politikai életről szólva úgy vélekedett, hogy azt is a kiszámíthatatlanság jellemezte. "Nyugodtan kimondhatjuk, hogy 2003-ban ez a parlament úgy működött, hogy működési szabályait időnként még a kormánypártok sem látták át" - jelentette ki. Mint hozzátette, bár a kormányoldal a heti ülésezési rendhez ragaszkodik, az Országgyűlés sokszor két vagy három hétre fogadja el napirendjét.

A kormányoldal részéről jellemzővé vált a demokratikus szabályok be nem tartása - mondta a politikus. "Úgy néz ki, hogy vannak egyenlők és még egyenlőbbek" - mondta a politikus. Utalt arra: a rendszerváltás óta most fordult elő először, hogy az Alkotmánybíróság eljárásjogi hibák miatt megsemmisített egy törvényt. Ez szerinte azt mutatja, hogy a kormánypártok "valóban fittyet hánytak minden eljárási szabályra", például a kórháztörvény parlamenti újratárgyalásakor. A házszabálysértés egyik megjelenési formájának tartja, hogy a kormányfő kétszer is úgy szólalt meg az Országgyűlésben napirend előtt, hogy arról előzetesen az ellenzéki frakcióvezetők semmilyen értesítést nem kaptak.

Rogán Antal a parlamenti beszédjog korlátozását látja abban, hogy rendre időkeretben tárgyalnak törvényjavaslatokat, illetve sorozatosan utasítják vissza ellenzéki interpellációk, kérdések elhangzását. Összehasonlításként elmondta, hogy az előző parlamenti ciklusban összesen hat interpellációt utasítottak vissza, most pedig másfél év alatt tizenhármat. Hozzátette, hogy 1998 és 2002 között összesen hét kérdés elhangzását utasították el, most pedig eddig tizenhét kérdés nem kerülhetett napirendre.

Rogán Antal sajnálatosnak nevezte, hogy a kormányoldal a karácsonyi szünetben is "rágalomhadjáratot folytatott" a demokratikus intézményekkel és az ellenzékkel szemben.

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra