2003. október 22. szerda 00:11

 

Boldog P. Rupert Mayer,

 

a német nép lelkiismerete

(1876-1945)

 

Stuttgartban született 1876. Január 23-án, hat gyermekes kereskedő családban. 1916. augusztus elején a magyarok megsegítésére jött német katonák lelkészeként. Az Ojtoz-szorosban november 16-án jobb szemére megsebesült, de rövid időn belül a brassói korházban helyrejön. Mayer kitartott az első sorokban, a szanitécekkel együtt mentette a sebesülteket az élvonalból biztonságba. Történt, hogy egy sebesült kint feküdt szabadon, mint két lába ellőve. Rémült arccal segítségért könyörgött: "Vigyetek magatokkal!" Mire Pater Mayer odarohant, egész testével föléje hajolt és védte: "Bajtárs, ne félj." Ha találat jön, először engem ér el, nem téged.

A karácsonyt a csíki havasokban töltötte.  Csíkszeredán át a gyímesi határra mentek. December 30-án délelőtt 10 órakor a Katumba hegy elfoglalásáért indított heves támadás idején P. Mayer nem maradt fedezékben. Az előre törő tisztekkel akart a Kósteleki fahídon átmenni, amikor egy gránátlövedék térden alul szétzúzta bal lábafejét. Az elsősegély után, az erős katonai támadás közepette, a nyílt völgyön vöröscsíkos fehér gyapjútakaróval betakarva hordágyon vitték a kósteleki kötözőhelyre. Itt dr. Carossa és dr. Rouge orvosok este amputálták a lábfejet. Négy liter konyhasóoldatot adtak be lassanként a vérbe, mire kezdte visszanyerni eszméletét.

A századnapló jelentésében ez áll: "Sajnos a sikertelen Piricskei akciónak 37 halottja, 101 sebesültje és négy eltűntje van. A sebesültek között akad egy ember, akinek elvesztése igen mélyen érinti mind a századot, mind az egész hadosztályt. Ez az ember a mi bátor és igen tisztelt tábori lelkészünk, P. Mayer."

1917. jan 6-án kórházvonattal Csíkszentmihályra és innen "a közeli városba, kórházba" a Csíkszeredai Róm. Kat. Főgimnázium (ma Márton Áron nevét viselő állami líceum) földszintjén kialakított hadikórházba szállították, ahol újabb amputációra került sor. Innen Kolozsvárra vitték, ahol térden felül is amputálni kellett a lábát. Március 30-ra került a müncheni "Karl Theodor" kórházba. A Lech-melletti Landsbergben lévő rokkantiskolába került, falábat kapott. Okt. 27-én mutatta be tíz hónap szünet után szentmiséjét. Ettől kezdve megint prédikált. Munkásegyesületeknek és a Mária kongregációknak tartott buzdító beszédeket. Vallotta: "A sebesülés fájdalma nélkül - ami tapasztalnom kellett - a háború számomra nem lett volna az, amit vártam tőle, vagyis egy eszköz, amely által közelebb kerülhetek az Istenhez." P. Mayer néha beszélt az "Erdélyben megboldogult lábáról", amit egy szanitéc Kóstelek kötözőhelyen temetett el.

             1921-ben a müncheni férfia Mária-kongregációjának vezetője lett, temploma a Bürgersaal.

             A Gestapo 1937. június 5-én letartóztatta és elítélték. Megjárta a Sachsenhauseni koncentrációs tábort is. 1940. augusztus 7-én váratlanul az Ettal-i bencés kolostorba vitték, ezzel megkezdődött száműzetése, ami mindaddig tartott, míg az amerikaiak 1945 április 3-án elfoglalták Münchent. Ezentúl minden vasárnap 11 órakor a Müncheni St. Michael templom keresztelő kápolnájában misézett és prédikált, mivel a templom többi része le volt bombázva.

Mindenszentek ünnepén, november 1-én reggel 8 órakor megkezdett szentmiséjén prédikált, amikor megakadt: "az Úr!, .az Úr! . az Úr!" Tovább nem jutott, az örökkévalóságba költözött. Este a ház előljárója, P. Dold méltatta életét: "Mindenkivel jót tett. ezzel mindent megmondtunk. Állva búcsúzott az élettől, mint egy férfi."

 

1987. május 3-án a müncheni olimpiai stadionban avatta boldoggá II. János Pál pápa.

 

****

 

A csíkszeredaiak, Dr. J. B. Neuhausler püspökkel együtt a következők szerint kérik a boldog közbenjárását: "Kedves jó P. Rupert Mayer, vidd el a mi kéréseinket és kívánságainkat Isten színe elé. Mi érezzük és tudjuk, hogy köztünk vagy, fogadd jó szívedbe kéréseinket, és vidd Isten trónja elé."

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra