2003. november 24. hétfő 21:39

 

A Fidesz nem támogatja a Szerencsejáték Rt. magánosítását

 

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség nem támogatja a Szerencsejáték Rt. 50 százalékot el nem érő tulajdonrészének privatizációját - közölte Tállai András hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. "A Medgyessy-kormány le akarja vágni az aranytojást tojó tyúkot" - jelentette ki a fideszes honatya.

 

Tállai András kifejtette: semmi sem indokolja, hogy magánkézbe kell átengedni a Szerencsejáték Rt. közel 50 százalékát, hiszen az rt. "az állam legjobb gazdasági társasága", amely biztos bevételt nyújt a költségvetésnek.

1991 óta a Szerencsejáték Rt. bevétele megtízszereződött, 2002-ben a bruttó bevétele 196 milliárd forint volt, a tiszta bevétele 102 milliárd forint - tette hozzá.

Közölte: az állami költségvetésbe 2002-ben az szja-t és a forrásadót számítva 10 milliárd forintot fizettek be, a játékadóból pedig 38,8 milliárd forintot.

Jelezte, 2003-ban 47,7 milliárd forint befizetés várható a játékadóból, 2004-re pedig az adótörvények módosítása eredményeként 61 milliárd forint tiszta játékadót fog befizetni a társaság.

Tállai András kijelentette, "a Medgyessy-kormány látja, tudja", hogy ez az a gazdasági társaság, amelynek bevételére bármilyen formában számíthat az állami költségvetés.

A politikus szerint "könnyed privatizációról" van szó, biztos piachoz, biztosan megtérülő tőkéhez jut az, aki a Szerencsejáték Rt.-t megszerzi.

Azt is hangsúlyozta, hogy erre a szolgáltatásra nem igaz az a Medgyessy Péter által tett kijelentés, miszerint az állam a legrosszabb tulajdonos, szerinte ebben az esetben az állam a legjobb tulajdonos.

Az ellenzéki politikus szólt arról is, hogy az Európai Unióban vegyes a gyakorlat, több országban kizárólag állami kézben van a szerencsejáték, és semmilyen uniós előírás nem mondja ki, hogy át kell engedni ezt a részvénytársaságot magántulajdonba. Tállai András felszólította a kormányt: "hagyja békén a Szerencsejáték Rt.-t, hagyja a magyar emberek tulajdonában".

A Szerencsejáték Rt. a magyar emberek adózott pénzéből szedi bevételét, a magyar emberek tulajdonában áll. Nyeresége maradjon az államé - hangoztatta a fideszes politikus.

MTI alapján

vissza Vissza a kezdőlapra