Megjelent: 2008.12.10. 19:14:51

Tilos, tilos, tilos

Ki a felelős?

A karácsonyi ünnepek vezető híre lett a Tilos rádió. Mellesleg ki szokta hallgatni? Ki azok közül, akik joggal háborodnak fel, akiket valóban sért ez a hang. Magam még soha nem kapcsoltam rá. Így nem tudom, csak sejtem, hogy a trágárság, amiért csak előzetes figyelmeztetés után közölték a szószerinti leírást az internet különböző oldalain, nem a Szentestére tartogatott különlegesség. Úgy vélem, a Tilos rádió trágár. Hiszen lényege a tabudöngetés, s mióta engedéllyel sugároz, új-meg új tabukat keres.

Nincs kedvem a Magyar-Hon-Lap oldalait a kifogásolt szöveg átmásolásával piszkítani. Az érdeklődők számára a Hír Tv honlapját ajánlom. De a lényeg nem az elhangzott szöveg. Még csak nem is az, hogy egyes műsorvezetők kiirtanának minden keresztényt. Nérói ambíciók. A történteknek két szálát fejtem ki. Az egyiket már felvettük: ki hallotta az adást? Józan polgári családban december 24-én nem hallgatnak Tilos rádiót. Valószínűleg máskor sem. A történetben az a felemelő, hogy a Tilos rádió rendszeres hallgatói közül kellett valakinek akadnia, aki megkongatta a vészharangot. Aki nem a gyermekei karácsonyával, a fa díszítésével, nem imával vagy elmélkedéssel volt elfoglalva, hanem épp a Tilos rádióval. Neki is megfeküdte a gyomrát ez az egész, és riasztott. Köszönjük. (Arra nem merek gondolni, hogy a jobboldalon létezne egy ilyen, minden szemétre is kiterjedő sajtófigyelés. Pedig léteznie kellene.)

Az elhangzottak valóban riasztóak. De nem is maga a szöveg, részeg emberek botrányos viselkedése a tragédia. A tragédia maga az ember, aki mindezt mondja, gondolja. Az ilyen ember szánalomra méltó. Megvetésre is talán, de mikor ment előbbre a világ megvetés által? Nem megoldás, ha megvonják a műsorszórás engedélyét. A hangerőt le lehet venni, azt el lehet érni, hogy kevesebben vegyenek tudomást az ilyen botrányoktól, de ez csak szőnyeg alá söpri a problémát. Itt él sok keresztény ember, az örömhír birtokosa, s mit sem tesz azért, hogy kincsét, amely szétosztva gyarapodna, eljuttassa azokhoz, akiknek fogalmuk sincs a létezéséről. Hogyan nőtt fel az az ember, akinek gondolkodásán most egy ország botránkozik? Hol voltak szülei, tanárai? Nem egy magáról megfeledkezett műsorvezető mondott itt csődöt, hanem az egész magyar kultúra, s azon belül a magyar keresztény társadalom. Lehet triumfálni, hogy az illetőt kivágták a rádióból. De hány hasonló ember, fiatal él körülöttünk és mit teszünk értük? Ez a másik, a lényegesebb szál.

Erdő Péter bíboros úr megtalálta a kézenfekvő és azonnali keresztény választ. Fohászkodni kell ezért a szerencsétlen, szánalmas alakért. Második lépésként azután tenni is érte, értük. Harmadikként pedig a megelőzés gondolatai jönnek. Jönnek? Mécs László már tálalta a problémát vagy hét évtizede. Verse lehet, hogy nem irodalmi remekmű, de attól még mélységesen igaz és fájdalmasan aktuális. Köszönet Kenessey Csabának, hogy elővette és erre a Tilos rádiós helyzetre alkalmazta. Közös szégyenünk, hogy az elmúlt hét évtizedben semmit sem javult a helyzet, sőt.

Mécs László:

Vád- és védőbeszéd

Én, Mécs, Isten szavának trombitája

s mint költő, élő lelkiismeret:

szétkürtölöm most minden égi tájra,

hogy vannak züllött ifjú emberek,

kikből nem lesz se szent, se honfi hős!

S e fiúkért valaki felelős!

 

A kis királyfit rajongástul égve

nagy mesterek védték a bűn elől,

grófok, bárók s a pápa őszentsége

is érdeklődött hogyléte felől

- s ezekre nem vigyázott lelki csősz!

E fiúkért valaki felelős!

 

E fiúknak nem volt gyerekszobájuk,

hol mese-forrást rejtnek a zsaluk,

lakásuk volt egy rossz szagú muszáj-lyuk,

hol több család csókolt, pörölt, aludt!

Vagy ólban nőttek s rájuk tőrt az ősz.

E fiúkért valaki felelős!

 

Vagy műhelyekben, forgáccsal, csirizzel

kavart habarcs volt álom-malterük.

Az ételükben ember-jóság-ízzel

nem találkoztak, bár az ég derűt

szült, mert Istennel viselős!

E fiúkért valaki felelős!

 

Pofozta őket mester, gazda, béres

s rugdalta a kikent, kifent segéd:

sokszor volt lelkük s hátuk alja véres,

bőrük tetveknek vacsora s ebéd.

A csontjuk vitriolos s nem velős.

E fiúkért valaki felelős!

 

Csak ezt hallották mindég: ,,te gazember'',

s ha többen voltak, akkor: ,,csőcselék'',

irigy ebek a dús koncokkal szemben

s a háborúban ágyútöltelék!

Üvöltni kell, bár közhely, ismerős:

e fiúkért valaki felelős!

 

Nem tudnak semmit ők a Bibliáról

s hogy van Madách, Faust, lélek-asztagok!

S csak annyit tudnak az Isten fiáról,

hogy elítélt minden gaz gazdagot!

Kinél szurony s arany van: az erős!

E fiúkért valaki felelős!

 

Rothasztó testi-lelki rossz koszokból

nem hámozta ki senki kincsüket

s zenghet a jóság száz angyal-torokból,

fülük az ég szavára már süket.

Szívük gennyes, szemük nézése bősz.

E fiúkért valaki felelős!

 

Ezeknek az lesz majd a messiásuk,

ki forradalmat, pénzt és nőt ígér,

a Múlt hulláján tánc lesz, kurjongatásuk

világ-lángok között a Holdig ér.

Jön a Halál, a mindent elnyelős:

ítélet lesz s valaki felelős!

Felelni kell Mécs kérdésére. Ki a felelős? Nem vonhatod ki Te sem magad: e fiúkért mindannyian felelősek vagyunk. Mi, mind magyarok. Különösen, ha keresztények, keresztyénnek képzeljük magunk.

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra