Megjelent: 2004.03.15. 21:01:43

Ünnepi gondolatok

Magyarságunk, európaiságunk

1848-ban a magyar forradalom kivívóinak szeme előtt Európa lebegett. 46 nappal az Európai Unióban megkezdődő tagságunk előtt hogyan is lehetett volna nem szólni a forradalom ezen üzenetéről. A polgári oldal politikusai megtették ez.

Orbán: Európa számunkra Magyarország lesz
 

1848 visszaadta a szó és a gondolat igazába vetett hitet, kiált a magyarság számára fontos értékek, a család, a haza, a nemzet, a munka és az összetartozás értéke mellett. A Fidesz elnöke Miskolcon elmondta: az uniós csatlakozás elsősorban hétköznapokból és nem jelszavakból, üres ígérgetésekből áll. Csupán annyi változik, hogy Európa számunkra Magyarország lesz.

A magyar emberek, éppúgy mint 1848-ban, mindenekelőtt biztonságos életre vágynak. Minden kormányzat, minden politikai lépés mércéje az, hogy közelebb viszi-e őket a biztonságos élethez, a gyarapodáshoz, vagy sem - közölte Orbán Viktor.
"Vannak, akik forradalmat hoznak. Ők azok, akik valaminek megálljt parancsolnak, és vannak, akiknek élete a folytonosság. Ők azok, akik nem változnak, akik nem változtatnak. Sem egyik, sem másik természet nélkül nincs nemzet. Velünk voltak, velünk vannak az újat hozók, éppen úgy, mint a folytatók" - jelentette ki a volt miniszterelnök.

A szabad ember önszántából tartozik valahova

A hétköznapokhoz is bátorság, lendület és lelkesedés kell, sőt ehhez kell igazán nagy lelkierő. A nagy pillanatok csak az alkalmat teremtik meg, hogy felszínre törjön az összegyűlt energia - közölte a politikus.
A szabadság nem csupán az elnyomással szemben, hanem önmagában is érték. Szabad ember az, aki választhat, aki képes élni a választás lehetőségével, és aki önszántából tartozik valahová - mondta Orbán Viktor.
Közölte: 1848 visszaadta a szó és a gondolat igazába vetett hitet, kiált a magyarság számára fontos értékek, a család, a haza, a nemzet, a munka és az összetartozás értéke mellett.
A Fidesz elnöke azt mondta, hogy az uniós csatlakozás elsősorban hétköznapokból és nem jelszavakból, üres ígérgetésekből áll.
Csupán annyi változik, hogy Európa számunkra Magyarország lesz. Nem mi megyünk az unióba, hanem az jön el hozzánk, ám nem old meg helyettünk semmit. A reformkori Magyarország éppen abban mutat példát számunkra, hogy nem kívülről várt segítséget - tette hozzá.
 

Áder János: Merjünk nagyok lenni!
A haza most valóban többet érdemel
 

Zsúfolásig megtelt a budai Vár, ahol a március 15-i megemlékezés résztvevői meghallgatták Áder János ünnepi beszédét. Merjünk nagyok lenni - jelentette ki Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör hétfői ünnepségén, s nagy tetszést arató beszédében rámutatott: nagy szerencse, hogy az Európai Unióhoz nem a kormány, hanem "a magyar nemzet több mint tízmillió polgára fog csatlakozni".

"Ez a márciusi ünnep nem azt üzeni, hogy tanuljunk meg kicsik lenni, hanem azt, hogy igenis merjünk, midig merjünk nagyok lenni" - mondta Áder János. "Ők úgy gondolják, hogy nekünk Európába kell mennünk, mi úgy gondoljuk, hogy szívesen élünk itthon, Európában" - jelentette ki a politikus a kormányra utalva. Áder János közölte, hogy ha majd ismét lendületet kaphat Magyarország polgárosodása, akkor a magyarság "biztosan" jól fogja érezni magát az unióban, ami nem más, mint az európai polgári demokráciák közössége.

Legyen szabadság, béke, egyetértés

Ha mindenki, még az is, aki "úgy játszik a köztársaság eszméjével, mint macska a gombolyaggal", megértené, mit mondott Petőfi Sándor azzal, hogy ő republikánus, akkor a mindennapokban is új értelmet nyerhetne, amit a márciusi ifjak a 12 pont elé írtak: legyen szabadság béke, egyetértés - mondta a frakcióvezető.
Áder János kijelentette, hogy 1848. március 15-e a polgári Magyarország születésnapja. "Ez a nap mindörökre és mindenestül a miénk, sosem fordulhat elő, hogy ezt a napot valaha is kiradírozzák az emlékezetünkből, még akkor sem, ha vannak, akik időről időre mégis megpróbálkoznak ezzel" - közölte.
Ma is élnek jó néhányan, akik régebben gumibotokkal tették emlékezetessé március 15-ét - tette hozzá a politikus. "Ne tévesszen meg, hogy sokan közülük ma a legnagyobb kokárdát hordják"
Áder János feltette a kérdést, hogy vajon ma már tényleg nincsen senki, aki rossz szemmel nézne a kokárdára, vagy aki legszívesebben elfelejtené a polgári Magyarország születésnapját?

Most mernek kicsik lenni

"Ki volna közülünk, aki ha nem tudná, talán el sem hinné, hogy magyar kormányhivatalok segítségével nemrégiben olyan négynyelvű uniós brosúra készült hazánk történelméről, amelyben szó sem esik 1848-ról, sem a honfoglalásról, sem az aranybulláról" - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Ebben a brosúrában azonban bőven jut hely olyan "bornírtságok taglalásának", minthogy Trianon Magyarország bűne, vagy hogy Magyarország a náci Németország leghűségesebb csatlósa volt - mondta Áder János. "Ha nem tudnánk, talán el sem hinnénk, hogy ilyesmi 2004-ben megtörténhet" - jelentette ki az ellenzéki politikus.

 

Vissza a kezdőlapra