2004. március 26. péntek 23:25

 

Budapesten tartja alakuló ülését az Európai Néppárt újjáválasztott EP-frakciója

 

Budapesten tartja alakuló ülését július 1-jén az európai parlamenti választások után az Európai Néppárt újjáválasztott frakciója, amely arra számít, hogy a legnagyobb erőként kerül ki ebből a választási küzdelemből - jelentette ki Szájer József, a Fidesz-MPSZ alelnöke csütörtökön Bécsben

 

A politikus az Európai Parlament legnagyobb frakciójának a háromnapos bécsi tanácskozásáról beszámolva kiemelte: mindenekelőtt arról folytattak eszmecserét, hogyan lehet biztonságot garantálni a kibővített Európának és polgárainak. Kifejtette, hogy az Európai Néppárt - és így a Fidesz is - nem pusztán közbiztonsági értelemben gondolkodik erről. A közbiztonság az egyik legfontosabb elem ebben a kérdéskörben, azonban e fogalomhoz tartoznak a társadalmi garanciák is, a munkahelyek és a család biztonsága, az embereket, a nemzeteket és az Európát összetartó értékek stabilitása, valamint ennek a hagyományokra való épülése is - mondta.

 

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt vezetője felszólalásában bejelentette, hogy a 2006-os osztrák EU-elnökség idején Ausztria vitát szeretne kezdeményezni az Európát összetartó közös alapértékekről. A fideszes politikus szerint ez nagyon fontos kérdés, hiszen a további bővítések felvetik Európa identitásának a kérdését, így például Törökország csatlakozása kapcsán. A politikus tájékoztatást adott arról, hogy Bécsben megtartotta második ülését a magyar néppárti frakciónak egy olyan változata, amelyben a Magyar Koalíció Pártjának két szlovákiai magyar képviselője - Bauer Edit és A. Nagy László is - részt vett. - Megállapodtunk arról, hogy rendszeressé tesszük ezt, így minden héten, amikor a magyar néppárti delegáció Strasbourgban találkozik, mindig kibővül ezzel a két képviselővel, így össznemzeti szempontot is tudunk érvényesíteni. Arról is megállapodtunk, hogy a kisebbségi ügyeknek a képviselete tekintetében segítjük a szlovákiai magyarokat, hogy majd az újjáalakuló Európai Parlamentben olyan bizottságokba kerülhessenek, amelyek a kisebbségekkel foglalkoznak - közölte. Szájer József elmondta, hogy az EU bővítésével kapcsolatban a Fidesz egyértelműen támogatja Horvátország európai uniós felvételét. Pártja részéről Németh Zsolt fel is szólalt az ezzel kapcsolatos vitában, hangsúlyozva: nagyon fontos üzenet lenne a balkáni népek számára, ha az EU Horvátországot is felvenné tagjai közé.

 

MTI - fidesz.hu

vissza Vissza a kezdőlapra