Megjelent: 2004.03.14. 20:30:26

Levelező tagozat

A hallgatás beleegyezésnek számít...

M. Szabó Imre mindeddig meddő kísérlete, hogy szóra bírja a magyar külügyi vezetést

 

 

1

From: M.Szabó Imre

To: Tóth Tamás ; Kovács László

Sent: Wednesday, March 03, 2004 12:08 AM

Subject: Bayer Zsolt veszélyezteti a román közrendet és biztonságot

 

Kovács László
kügyminiszternek,

 

Tóth Tamás
szóvívő úrnak

 

 

2004. február 28-án levelet intéztem Önökhöz, azzal a kérdéssel, mikor tiltakozik a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma Bayer Zsolt újságíró, író, a Magyar Nemzet főmunkatársa, közéleti-véleményformáló magyar vezető értelmiségi személy Román Köztársaságból történt kiutasítása, kitiltása ellen.

Öt nap telt el azóta.

 Sajnálattal állapítottam meg, hogy Bayer Zsolt újságírót  a román fél részéről ért atrocitást a mai napig nem ítélték el, nem hivatták be a Románia Budapesten szolgáló nagykövetét, vagyis a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma nem tiltakozott e súlyos cselekmény miatt!

Kérdés: amennyiben Bolgár Györgyöt, Mészáros Tamást, Aczél Endrét, Havas Henriket, Verebes Istvánt, Farkasházi Tivadart fordítják vissza a romániai határállomásról, akkor is ilyen mély hallgatásba burkolódzik-e a magyar Külügyminisztérium?

Netán egyetértenek az imént érkezett, az alábbiakban ismertetett román állásponttal?

 

Tisztelettel üdvözli Önöket:

M.Szabó Imre

újságíró

 

----

Háttér: 

 

Bayer Zsolt veszélyezteti a román közrendet és biztonságot

Románia: 2004. március 2., kedd 22:58

A román határrendőrség szerint azért tiltották meg Bayer Zsoltnak, hogy
belépjenRomániába, mert cselekedetei veszélyeztethetik az ország védelmét, közrendjét ésbiztonságát.

A késő este kiadott közleményben egyebek mellett az olvasható, hogy a román
állambiztonsági intézmények jól ismerik a magyar újságírót, mert korábban többszöris nyilvánosan uszított az államrend ellen, dicsőítette a revizionista nézeteket,és kétségbe vonta Románia egységes nemzetállami jellegét.

A közlemény törvényes intézkedésnek minősíti a belépés megtiltását, mert az
szerinte összhangban van az európai közösségi gyakorlattal, amely minden jogállamban érvényes.

Forrás:MR

 

 

 

2

 

 

Kovács László
kügyminiszternek,

 

Tóth Tamás

szóvívő úrnak!

 

 

Tekintettel a külügyminiszter úr alábbi nyilatkozatára, felteszem a kérdést: mivel tudják cáfolni azt a feltételezést, hogy Bayer Zsolt kitiltása ügyében együttműködtek a román kormánnyal?

 

Üdvözli Önöket:

M.Szabó Imre

újságíró

 

 

Kovács László külügyminiszter szerint Bayer Zsolt felbujtó
2004. március 4. 7:06

 

Melléklet:


Magyar Nemzet

 

A román belügyminisztérium tájékoztatása szerint a Magyar Nemzet főmunkatársát azért utasították ki országukból, mert uszított, támogatta az autonómiatörekvéseket, és kétségbe vonta Románia egységes nemzetállami jellegét. Kovács László (magyar külügyminiszter – a szerk.) felbujtásnak nevezte Bayer Zsolt tevékenységét…

 

Megkérem önöket, hogy a következőket ne tekintsék sajtónyilvános mondatoknak. Nem szeretném holnap az újságban olvasni a szavaimat – ezzel a kéréssel fordult hallgatóságához Kovács László egy tegnapi budapesti fórumon. Egy kérdésre válaszolva kifejtette: a romániai Magyar Nemzeti Tanácsot nem az autonómia elérésére, hanem „az RMDSZ-szel szembeni ellenerőként hozták létre”. Előadásának ezt a szakaszát így zárta: „Innentől kezdve már mehet a sajtó nyilvánossága elé, csak nem akartam ezt a sejtésemet megosztani a nyilvánossággal.”

 

Kovács László leszögezte, hogy aki erőszakos autonómiára buzdít, az a tűzzel játszik. Ezzel a hangzatos, radikális politikával nem lehet valódi eredményeket elérni – tette hozzá. Tőkés Lászlóval kapcsolatban leszögezte, hogy a „mindent vagy semmit torz logikája” alapján tevékenykedik. Hozzátette, hogy a magyar kormány támogatja az autonómiát, de nem az erőszakos megvalósítását.

 

Kovács szót ejtett Bayer Zsolt esetéről is. Mint mondta, a radikális publicista munkássága felbujtás, és mint a magyar kormány tagja, ő sem örülne, ha valaki a magyarországi cigányok ellen bujtogatna.

 

A román belügyminisztérium kötelékébe tartozó határrendőrség tegnap hozta nyilvánosságra a Magyar Nemzet főmunkatársa elleni intézkedés okait. Ezek között az is szerepel, hogy „a román állambiztonsági intézmények által jól ismert személy korábban több esetben is nyilvánosan uszított az államrend ellen, dicsőítette a revizionista nézeteket, támogatásáról biztosította az elszakadási törekvéseket, publicisztikai tevékenysége révén pedig kétségbe vonta Románia egységes nemzetállami jellegét...”.

 

 

3

 

Kovács László
külügyminiszternek,

Tóth Tamás
szóvivő úrnak!

 

 Kedves Urak..!

 

Mintha nem lelném válaszukat régen feltett s többször megismételt leveleimre... Vajon ennek mi lehet az oka?

Kuala Lumpur?

Szeged?

Brüsszel?

Strasbourg?

Netán kérdéseim téves értelmezése?

Azért bízom intellektualistásukban és válaszaikban.

 

 

Tisztelettel üdvözli Önöket,
M.Szabó Imre

 

 

 

Vissza a kezdőlapra