Megjelent: 2008.12.10. 19:18:45

 

Dicséret illeti
Ne szidjátok Árpád vezért

Történelmünk gyakorta kellemetlen hullámverése olykor arra készteti az embert, hogy Árpádot tartsa a felelősnek. Miért állt meg itt? Miért nem ért ki valahol a tengerig? Miért maradt az ütköző zónában?

Legyünk reálisak. Ma, január 24-én Magyarországon tél van. De milyen tél? Szegeden kisebb hózápor, másutt borongós vagy derűs. A hőmérséklet délben - 1 és -4 között.  Nézzétek meg, hogy néz ki Siófok? Igaz, reggel - néhol - cudar hidegek is voltak. Ez is megéri, hogy bemutassuk egy felvételt. (A Meteorológiai Intézet honlapján megtalálhatók az aktuális hőtérképek.) Érdemes megnézni, hogy a hideg hozzánk Közép-Szlovákiából érkezik. Mintegy lecsúszik az Alacsony Tátra déli lejtőjén, és nyomulását a nógrádi dombok alig, de a Cserhát már megtudja akasztani.

 

 

Viszont mi a helyzet másutt? Mostanában mindenki nyugatra néz. Tegyük mi is. Brrr. Mínusz negyven fok volt Csehországban! Hóvihar zúdult pénteken az ukrajnai Odesszára, ahol leállt a villamosközlekedés, az autóbuszokat pedig traktorokkal vontatják. A hadsereg egységeit és különböző mentőalakulatokat vetettek be a hó eltakarítására, de a heves havazás miatt munkájuknak nincs látszata. A meteorológusok előrejelzése szerint még legalább egy napig tart ez a szélsőséges időjárás Odessza térségében, valamint Mikolajiv és Herszon megyében. Az ország 9 déli és középső körzetében áram nélkül maradt 432 település.

Hóvihar tombolt péntekre virradóra Moldova délnyugati részében is, aminek következtében negyven falu maradt áram nélkül. Megszakadt a közúti közlekedés is. A hóförgeteg és az időről-időre lecsapó viharos erejű szél akadályozza a főutak tisztítását, az áramellátás helyreállítását Chisinau-Cantemir-Leova, Cantemir-Iargara térségében.

Romániában a rendkívüli időjárás miatt bezárták a fekete-tengeri Constanta kikötőjét. A térségben óránkénti 80 kilométeres szél tombol. A tengeren két hajó várakozik arra, hogy kiköthessen, míg négy másik a kikötőben vár kifutásra. A szélvihar miatt bezárták a Constantától negyven kilométerre délre fekvő Mangalia kikötőjét is. De még nincs vége. A Baltikum felől érkezett hidegfront még január 20-án érte el Olaszország északi részeit, majd az egész csizmára is kiterjedt: havazott Nápoly környékén is, míg csütörtökön az északi határokon - Veneto tartományban - a Marmoládán, a 3200 méteres hegyekben mínusz 35 fokot is mértek. A közeli Tarvisióban, illetve Udine körzetében "csak" mínusz 17,2 fokot regisztráltak. Triesztben a mínuszokat a bóra, az erős tengeri szél is erősíti már harmadik napja.

Hideg van Velencében, ahol szintén havazott, de a déli Calabriában is - ott egyes helyeken mínusz 15 fokot mértek csütörtökön, s az erős szél csak fokozza a hidegfront hatásait. Az erős széllökések Szicíliában is gondot okoznak, egyes útszakaszokon korlátozni kellett a nagyobb teherautók forgalmát.
Menjünk délre? Nem jó ötlet: A rendkívüli időjárás miatt szünetel a hajóforgalom a Szuezi-csatornán Port-Szaíd és Szuez között - közölték pénteken az illetékes egyiptomi hatóságok. Egyiptomban csütörtök óta tombol az ítéletidő. Ez alatt az idő alatt hatan meghaltak, negyvenketten megsérültek az időjárás okozta közúti balesetekben. Homokviharok miatt rövid időre be kellett zárni a kairói repülőteret és több kikötőt is.

Lehet, hogy mindenhol jó, de legjobb otthon. Még akkor is, ha teljesen nem "úsztuk" meg: Az abaúji térségben 50-100 centiméter magas hótorlaszokat emelt az erős szél, ezért nem lehet közlekedni a Vilmány-Vámosújfalu, és a Vilmány-Fony közötti utak egy-egy szakaszán. Egyetlen település sincs elzárva a külvilágtól, más útvonalon megközelíthetők.

Józsa Judit: Árpád és Álmos

Köszönjük, Árpád apánk!

vissza Vissza a kezdőlapra