Megjelent: 2008.12.10. 19:19:13

Évkezdő gondolatok

A boldogságról

Már január másodika este van, de még mindig petárda robaj hallatszik. Istenem, de jó, hogy ezekről a hangokról Szilveszter jut az ember eszébe nálunk, s nem valami terror robbantás vagy katonai akció.

Ám ha jogos még ilyenkor is a petárdázás, akkor éppoly jogos közreadni azt a kis írást, amelyet a csángómagyar levelező lista hozott éppen az Újévre. Hátha másnak is jó lesz olvasni. Íme:

B.Ú.É.K.! = Bízd Újra Életed Krisztusra! = Boldog Új Évet Kívánok!

Boldog lesz az év, ha mi boldogok vagyunk.
Az évet  mi tesszük boldoggá.
Aki segíteni tud másokon az már boldog.
A boldogság gyökere: ha hiszed, "hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neked".
Boldog, aki az életet elfogadja Istentől és azt szereti, megszereti.
A boldogság ugyanis azzal mérhető, hogy összhangban élek-e Istennel és az emberekkel.
A boldog ember örül annak, ha ember születik a világra, boldog emberek közé születni pedig ajándék.

Boldog vagyok, ha veletek tehetem a jót, vagy legalább megpróbálhatom...
...
Próbáljuk boldog esztendővé tenni 2004-et.
Szeretettel, D-K. J.

A minap megújuló politikai harcainkhoz gratulált és sok erőt kívánt egy ismerősöm. De látom jól bírod, egészen vidám vagy - tette hozzá. Hát persze, feleltem, pedig akkor még nem olvastam az üzenetet, hogy az évet mi tesszük boldoggá. Hát persze. Hogy jönnének ezek ahhoz, hogy elrontsák a kedvemet. Ugyanis más dimenzióról van szó. D-K J ha jól értem a levelét Csíkból küldte a boldogságról szóló eszmefuttatást. Ha a híreket olvassuk, aligha hihetnénk hogy ma Csíkban lehet valaki boldog. Pedig lehet. Azok a dolgok, amelyek az újságok híradásába bekerülnek nincsenek kapcsolatban a fő kérdéssel: hiszek-e, s képes vagyok-e a történéseket az Úristen szemüvegén át nézni. Volt erre a régieknek egy szép mondásuk. Mindent az örökkévalóság szemszögéből kellene látnunk. Ez a szemlélet segít ahhoz, hogy összhangban élj Istennel és az emberekkel. Ami, tanultuk a fentiekben, a boldogság fokmérője.
Holnap, sőt a jövő hét elején még számtalanszor kimondod: Boldog Újévet Kívánok. Mond is, minél többször. De miközben mondod, ezek a gondolatok járjanak a fejedben (szívedben). Ekkor nem lesz üres, tartalmatlan szöveg, amit mondasz, hanem szívbéli jókívánság.

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra