2004. január 14. szerda 22:32

 

Borús jövő: győzik-e majd unokáink gyermekeink eltartását?

 

 

A népesedés helyzete hazánkban két egymással ellentétes, és a szemben állók által kölcsönösen szélsőségesnek tartott reakciót vált ki.

Azok, akik a magyar lakosság demográfiai helyzetét aggasztónak tartják, s olyan kormányzati intézkedéseket sürgetnek, amelyek a gyermekvállalást segítik, értetlenül fogadják, ha a kormány semmit nem tesz vagy éppen ártalmas döntéseivel maga is hozzájárul a születésszám csökkenéséhez. A vita nemegyszer érzelmi síkra terelődött, amely még inkább szembe fordítja egymással a vitázó feleket.

Mostanában azonban egyre többet szól a média is a kérdésről, s új szempontok merülnek fel. A népességfogyás nemcsak érzelmi kérdés, nemcsak nemzeti öntudat dolga, hanem kőkemény gazdasági vonatkozása van: a nyugdíjrendszer fenntarthatósága.

Hogy a hazai árokásott terepen való bukdácsolást elkerüljük, nézzünk most egy távoli példát: Japánt. Az évek óta gyengélkedő japán gazdaság mérsékelt javulással zárta a 2003. esztendőt: az ország GDP-je 2,6 százalékkal nőtt. 2004-ben is mintegy kétszázalékos javulás várható. A biztató híreket azonban beárnyékolják a szigetország aggasztó demográfiai adatai: a népesség 127 milliós összlétszáma 2003-ban ugyan közel százezer fővel emelkedett, a 15-64 éves korban lévők aránya azonban 1995 óta folyamatosan csökken. Jelenleg kevesebb 87 milliónál. A jelenlegi folyamatok alapján a munkaképes japán polgárok létszáma 2030-ban már csak hetvenmillió fő lesz, 2050-re pedig 54 millió alá fogyatkozhat. Mindeközben a 65 év feletti nyugdíjasok aránya kevesebb mint húsz százalékról 33 százalék fölé emelkedik majd. Vagyis ötven év múlva ott fognak tartani, ahol mi most.

 

A japán kormánykoalíció viszont nem vár, hanem cselekszik. Februárban olyan törvénymódosításra készül, amelynek alapján a társadalombiztosítási hozzájárulás a következő másfél évtizedben 13,6 százalékról 18,4 százalékra növekedhet, a nyugdíjak ugyanakkor az átlagfizetés 59 százalékáról annak ötven százalékára mérséklődhetnek.

 

Ezzel persze nem érik el a folyamat megfordulását, de megmutatják maguknak és nekünk is az összefüggéseket: kevesebb gyermek, kisebb nyugdíj, nagyobb terhek.

 

Szelle György

vissza Vissza a kezdőlapra