Megjelent: 2008.12.10. 19:19:53

Mit változtat ezen Draskovics?

Drága Hazánk

Áremelkedések szinte minden területen

A Vajdaság Ma most induló hírportálon újévkor az info rádióra hivatkozva az alábbi cikk jelent meg:


Mától csaknem 7 százalékkal emelkedik a gáz ára, és több mint másfél százalékkal drágulnak a Matáv tarifái. Átlagosan 10 százalékkal kerül többe a kábeltelevízió-szolgáltatás, és 11 százalékkal kell többet fizetni a vonatjegyekért - közölte az Info Rádió.

Januártól drágul az energia. Az áram ára nem emelkedik ugyan, mégis többet kell fizetni érte. A villamos energiát ugyanis kiemelték a kedvezményes áfakörből, vagyis azt az eddigi 12 százalék helyett 25 százalék áfa terheli majd. A drágulás után a korábbi hírekkel ellentétben nem jár árkompenzáció. A rászorultak az önkormányzatoktól kérhetnek támogatást.

A gázárak átlagosan 6,8 százalékkal emelkednek. Ebből a háromszázalékos többlet az áfakulcs emeléséből adódik. A gáz továbbra is a kedvezményes áfakörben marad, ám a 12 százalékos áfa 15 százalékra emelkedik. Továbbra is megmarad a lakossági gázár-kompenzáció, mely alanyi jogon jár, és a felhasznált gázmennyiségtől függ. Ennek megfelelően januártól 47 forintot kell fizetniük a gázért azoknak, akiknek az éves fogyasztása 1500 köbméter alatt marad. Akik viszont 1500 és 3000 köbméter közötti gázmennyiséget használnak, azoknak az 1500 köbméter feletti fogyasztásért áfával együtt 50 forintot kell fizetniük.

A Matáv január 1-jétől átlagosan 1,6 százalékkal emeli hatósági áras tarifáit és egyes előfizetési csomagok díjait. Bár a Matávnak lehetősége lenne arra, hogy a tervezettnél nagyobb mértékben, 2,5-3 százalékkal emelje a tarifáit, de ezt a társaság nem teszi, mert szeretné megállítani a vezetékes előfizetők számának csökkenését.

Átlagosan 10 százalékkal drágulnak a kábeltelevíziós szolgáltatások, ám az átlag jelentős eltéréseket takarhat, hiszen egyes csomagok árai egyáltalán nem változnak, míg másoké jelentősen emelkednek. A társaságok a költségek emelkedésével és szolgáltatás áfakulcsának 3 százalékos növekedésével indokolják a változást. A UPC ügyfelei is átlagosan mintegy 10 százalékos drágulásra számíthatnak, a UPC Direct havi díja azonban változatlan marad, és egyes fizetős mozicsatornák sem kerülnek többe. A Matáv-kábeltévé januártól átlagosan 10-11 százalékkal drágít, az Antenna Hungária AM Micro szolgáltatása átlagosan szintén 10 százalékkal kerül majd többe.

Emelkedik az autópálya-matrica ára is. Az autósok autópályadíja átlagosan 5,5 százalékkal, míg a tehergépjárműveké 18-20 százalékkal emelkedik. A fizetős gyorsforgalmi utakat használók számára könnyebbség, hogy a gazdasági minisztérium döntése alapján 2004-ben folyamatosan kapható lesz a négynapos matrica. A kizárólag személygépkocsiknak kitalált címkéért április 30-tól szeptember 30-ig tartó időszakban 1270 foritnot, ezenkívül 970 forintot kérnek. Ezzel együtt emelkedik a bliccelésért kiszabott büntetés mértéke is. Az autópályákat matrica nélkül használó autósoknak minimum 10 ezer forintot kell fizeti. A maximális büntetési tétel a fizetési határidőtől függően akár 40 ezer forint is lehet.

Emelkedik a vasúti jegy ára is. A MÁV átlagosan 11 százalékkal emeli tarifáit. Az utasok pénztárcáját terhelő áremelésből azonban a vasúttársaságot csupán 8 százalék többletbevétel illeti meg. A 3 százaléknyi drágításra ugyanis a személyszállítás áfájának emelése miatt van szükség. Az InterCity pótjegyek ára 440 helyett 480 forint lesz. Az InterCity rapid pótjegy pedig 540-ről 600 forintra emelkedik.

 

vissza Vissza a kezdőlapra