2004. január 16. péntek 21:16

 

Együttműködik a Fidesz és az Európai Néppárt

  

Együttműködési megállapodást kötött a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója az EU-csatlakozás kapcsán. A nyilatkozatot Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Hans-Gert Pöttering írta alá pénteken Budapesten. A nyilatkozat szerint a Fidesz és a néppárti frakció szorosan együttműködik azon meggyőződéstől vezérelve, hogy az európai és a nemzeti érdekek összehangolhatóak, továbbá a szervezetek "minden szükséges jogi eszköz felhasználásával segítenek létrehozni egy új, igazságosabb Európát".

 

Hans-Gert Pöttering beszédében reményét fejezte ki, hogy a júniusi európai parlamenti választások eredményeként a Fidesz tovább erősíti a néppárt frakcióját. "Biztonságos Európát szeretnénk" - hangoztatta Orbán Viktor az aláírást megelőzően. A Fidesz elnöke, volt miniszterelnök a biztonságos Európa ismérvei közé sorolta a gazdasági és a kulturális biztonságot is.

Orbán Viktor szerint a biztonságos Európa megteremtéséhez szükség lesz egy "szabad Európára", egy erős kereszténydemokrata Európai Néppártra és egy kereszténydemokrata alapokon álló erős magyar néppártra is. A Fidesz elnöke reményét fejezte ki, hogy az Európai Néppártban jelenleg meglévő két irányzat, a kereszténydemokrata és a republikánus, a jövőben is megtalálja a helyét a szervezetben, és sikerül egyben tartani a két közösséget.

"Nem mindegy, hogy Európát továbbra is a hagyományos kereszténydemokrata alapokon nyugvó közösségként képzeljük el, vagy inkább egy republikánus természetű közösségként" - fűzte hozzá, a két irányzat közötti nézetkülönbségre utalva.

Ez a vita, álláspontja szerint, már most is látszik az európai alkotmányról zajló tárgyalásokon: szerepeljen-e a keresztény gyökerekre való utalás a dokumentumban. "Nagyon fontos, hogy a mi képviselőink egyértelműen és világosan egy olyan alkotmányos szöveg mellett álljanak ki, amely Európa keresztény gyökereinek említését mellőzhetetlennek tartja" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Kormányzásáról szólva azt mondta, Magyarországon 1998 és 2002 között Európa egyik leginkább kereszténydemokrata kormánya volt hivatalban. Orbán Viktor reményét fejezte ki: a 2006-os választás fontos lépés lesz abba az irányba, hogy "az iránytűjét vesztett és helyben topogó, inkább süllyedőfélben lévő Magyarország helyett emelkedő pályára lépő, önbizalomtól duzzadó, jövőjében bizakodót teremtsünk".

Az aláírást követően Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt mondta: a júniusi európai parlamenti választások alkalmával először van arra mód, hogy két év kormányzás után a választók kifejezzék vagy megvonják bizalmukat.

"Európai uniós választásról van szó, de nem lehet elkerülni, hogy belpolitikai kérdések is előkerüljenek" - tette hozzá a Fidesz elnöke.

Az Európai Néppárt a kontinens kereszténydemokrata, illetve konzervatív pártjait tömörítő szervezet, és az Európai Parlamentben jelenleg a néppárt rendelkezik a legnagyobb frakcióval.

MTI alapján

 

Vissza a kezdőlapra