2004. március 22. hétfő 23:14

 

Megjelent az Európai Parlamenti képviselők választását szabályozó belügyminiszteri rendelet

 

A jogszabály tartalmazza a fontosabb határidőket, a listaállítás, a kampány és a választás szabályait. Az elmúlt héten Mádl Ferenc köztársasági elnök kitűzte az Európai Parlament tagjainak választását június 13-ára, és ezzel elkezdődhetett a kampány is. Március 22-én megjelent a miniszteri rendelet, amely szabályozza a választáshoz kapcsolódó időpontokat és határidőket

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője felhívta a figyelmet arra, valamennyi határidő jogvesztő, vagyis határidőn túli módosításra nincs lehetőség. A választással kapcsolatos információk megtalálhatóak az Országos Választási Iroda új honlapján .

Június 11-én 24 óráig tart a kampány

A rendelet értelmében a pártoknak május 14-ig kell bejegyeztetniük 72 főből álló listájukat az Országos Választási Bizottságnál. Magyarország egy választókerületnek számít, ezért az indulni kívánó pártok egy-egy listát állítanak, melyhez 20-20 ezer ajánlást kell összegyűjteniük. A választási kampány június 11-én 24 óráig tarthat, 12-én 0 órától 13-án 19 óráig tilos kampányolni. A választási eljárásról szóló törvény értelmében a választási plakátokat július 13-ig köteles eltávolítani az, aki elhelyezte, vagy akinek az érdekében elhelyezték.

Az Országos Választási Iroda április 13. és 16. között postázza ki a több mint nyolc millió választópolgárnak a választási értesítőt és a "kopogtatócédulát". A helyi választási iroda vezetője a választási névjegyzéket április 14. és 21. között nyilvánosságra hozza, április 21-én 16 óráig lehet jelezni, ha valaki kimaradt a névjegyzékből, vagy hibás adatokkal szerepel.

Külföldön is szavazhatunk

A hazai választások történetében új elem, hogy a Magyarországon élő nem magyar uniós állampolgárok is szavazhatnak magyar képviselőkre, amennyiben az ország területén bejelentett lakóhellyel rendelkeznek. Esetükben április 30-ig kell jelezni a helyi választási iroda vezetőjénél, aki felveszi őket a helyi névjegyzékbe.

Azoknak a magyar állampolgároknak, akik előreláthatólag külföldön tartózkodnak a választás napján, lehetősége van a külképviseleteken élni választójogukkal. Nekik május 14-ig kell kérniük a külföldi névjegyzékbe történő felvételüket. A névjegyzékek közötti egyeztetést az OVI, valamint a külképviseletek május 20-ig végzik el, az átjelentkezetteket törlik az eredeti névjegyzékekből.

Tíz óra után várható hivatalos eredmény

A www.valasztas.hu oldalon a korábbiakhoz hasonlóan a választás napján folyamatosan megjelennek a részvételi adatok. Az EP-választás eredményei a külföldi szavazók miatt azonban csak akkor tehetők közzé, ha valamennyi országban lezárult a szavazás, vagyis este 10 óra után. Rytkó Emília szavai szerint ekkor visszamenőleg órákra lebontva megjelennek az eredmények.

Tárlat és képeskönyv az Európai Parlamentről

Az Országos Választási Iroda 180 regionális központban állítja fel az Európai Parlament felépítéséről és működéséről szóló, 11 tablóból álló kiállítását, amely a tervek szerint állandó tárlatként fog működni a választási központokban. A kiállítás anyagából létrejött képeskönyvet pedig valamennyi - megközelítőleg 150 ezer - első választónak elküldi az iroda.

 

vissza Vissza a kezdőlapra