Megjelent: 2008.12.10. 19:20:11

A lengyel példa

Kövessük, ne irigyeljük!
A lengyelek új generációja

A kommunizmus utolsó évtizedében született generáció mára az utóbbi ezer év Lengyelországának legjobban képzett, legkeményebben dolgozó generációjává vált – állítja a témával foglalkozó szociológus. A 80-as években – Európa legtöbb részével ellentétben – Lengyelországban „baby boom” volt (ma mintegy kilencmillió 15–29 éves fiatal él az államban), s jelenleg az akkor születettek alkotják az ország derékhadát, és juttathatják Lengyelországot jelentős szerephez az EU-ban.

Ez a generáció radikálisan megváltoztatta a lengyelek munkához való viszonyát. Amíg a kommunizmusban az alig fizetésért az emberek közmegállapodás szerint alig dolgoztak, addig a mai fiatalok legtöbbje gyakran a hét minden napján, napi 10–14 órát dolgozik a nyugat-európai munkabér töredékéért. A korosztály 65 százaléka felvételizik valamelyik felsőoktatási intézménybe, és nagy számban vannak, akik a tanulás mellett folyamatosan dolgoznak, hogy megkeressék tanulmányaik költségeit. Jelenleg Európában itt található talán a legképzettebb fiatal munkaerő, a 18 százalékos munkanélküliség megköveteli a versenyképességet. A fiatalok nagy része tervszerűen építi karrierjét, és igen komolyan dolgozik jövőjéért.

E generáció tagjai nagyon különböznek nyugati kortársaiktól – sokan János Pál pápa generációjaként emlegetik az alapvetően konzervatív beállítottságú fiatalokat. Többségük házasságpárti, nem ért egyet a homoszexuálisok házasságának legalizálásával, legfőbb értéknek a családot, az egészséget és a munkát tartja. Németországban a hasonló korúak között első helyen a barátok állnak, csak azután a család és az egészség. A szabadidő értéke pedig jóval mérsékeltebb a lengyel fiatalok körében, mint német kortársaiknál.

Amint az ország az Európai Unió tagjává válik, ezek az értékkülönbségek jelentős hatással lehetnek az egész kontinensre. Adná Isten, hogy így legyen. Nálunk? Félek, hogy a Tilos rádión s társain "nevelődő" rétegnek "kínai" a lengyel példa. Mégis, most az év elején - amikor oly sokan célokat tűznek maguk elé, - tudatosítsuk: egy olyan generáció felnevelése és kiképzése, amelynek értékrendje hasonlít a lengyelekére, nemcsak dicséretes cél, hanem a nemzet előtt álló legfontosabb feladat. Azoknak pedig, akik erre nyitottak, össze kell fogniuk, mert régi igazság: egységben az erő.

(Forrás: Nemzetközi Hírfigyelő)

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra