2004. január 13. kedd 23:37

 

A csatlakozó országok kulturális fesztiválja Budapesten

 

Elsőként Csehország mutatkozik be az Európai Unióhoz csatlakozó országok kulturális értékeit felvonultató budapesti fesztiválon, a bEUgró című eseménysorozat csütörtökön veszi kezdetét a Merlin Nemzetközi Színházban. A teátrum májusig tartó rendezvénysorozata január 28-tól néhány napon át Szlovákiát, február 24-től Lengyelországot állítja középpontba. A későbbiekben Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta és Ciprus "kulturális követei" érkeznek Budapestre. A fesztiválsorozatra több mint ezerötszáz művészt várnak.

 

A szervezők korábbi közlése szerint a csatlakozás hivatalos dátumához kapcsolódva április 30-án és május 1-jén összkulturális kavalkád helyszíne lesz a Merlin színház.

A fesztiválsorozatra több mint ezerötszáz művészt várnak. A programok között színi- és táncelőadások, koncertek, filmvetítések, kiállítások, irodalmi estek, kerekasztal-beszélgetések és gasztronómiai bemutatók egyaránt szerepelnek.

A Csehországot bemutató négynapos rendezvényt Hana Hubackova, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete, Thomas Glaser, az Európai Bizottság magyarországi delegációjának kulturális attaséja és Magács László, a Merlin igazgatója nyitja meg.

Ezt követően - az előzetes programajánló szerint - fotókiállítás nyílik Michal Selinger munkáiból, majd Karel Schwarzenberg herceg, Petr Pithart, a cseh szenátus elnöke és Konrád György beszélgetésének lehetnek tanúi az érdeklődők.

A rendezvény keretében fellép Kristyna Lhotáková táncos-koreográfus, a Deja Donne tánctársulat, kortárs kísérleti színházi előadásra várják az érdeklődőket, valamint a cseh filmművészet klasszikusainak munkáit vetítik.

Pénteken Jirí Menzel filmjei peregnek, s - a Hóvirágünnep soha fel nem tálalt éjféli pacallevesére utalva - szakácsok készítik el a két ország "nemzeti ételét", a pacalt: a cseh változatot levesként, a magyart pörköltként.

Szombaton Egon Bondy filozófus, író, költő, Zdenko Pavelka újságíró és Tomás Mazal író, Hrabal egykori barátja beszélget Közép-Európa és az irodalom kapcsolatáról. Ugyanaznap Milos Forman tragikomikus, még Csehszlovákiában készült filmjeiből válogatnak, vasárnap pedig zenés cseh filmeket vetítenek.

A prágai Divadlo Na zábradlí (Színház a Korláton) társulata vasárnap A terasz című produkciót adja elő, s ugyanaznap olyan magyarországi szervezetek, baráti társaságok számára rendeznek találkozót, amelyek valamilyen módon kötődnek Csehországhoz.

A zenekedvelők a fesztiválon hallhatják Jirí Stivínt és az underground sörözők legendás "harmonikás-ördögét", Jim Certet, a Cindzi Renta romazenekart és megjelenik majd a sanzon műfaja is.

A gyermekeknek szóló vetítéseken egyaránt szerepel Kisvakond, Rumcájsz, Bob és Bobek, valamint Moha és Páfrány, s a programok sorában fellép a prágai Divadlo Archa bábszínház.

A szervezők gasztronómiai meglepetésekkel is szolgálnak: Prága egyik legnépszerűbb kocsmájából érkeznek szakácsnők és csaposok a fesztiválra, amelynek látogatói a népszerű knédlis étkeken kívül megismerkedhetnek más ínyencségekkel is.

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra