Megjelent: 2008.12.10. 19:20:26

Listák

Az MSZP és az MDF fantom listát állít az európai választásokra. Az SZDSZ pedig fantom képviselőt készül Brüsszelbe küldeni. Demszky Gábor ugyanis azt találta mondani, hogy főpolgármester és európai képviselő kíván lenni egy személyben, s havonta egyszer utazik csak Brüsszelbe. - Sok hasznát tehát nem vesszük majd. Ékes József (MDF) egy műsorban azt mondta, ez esetben Demszky urat összetévesztik majd a portással, ott ugyanis a portás is zakóban van...

Ezek alapján a Fidesznek áll a zászló, hiszen a Szövetség listáján nincs fantom képviselő. Van viszont két olyan ember, akik egyéniben is tudtak győzni: Szájer József és Surján László. Orbán Viktor kabinetfőnöke a nyilvánosság előtt is elmondta, a Szövetség készen áll e két helyen az ismételt megméretésre. A szocialisták taktikáznak, s időközi választás helyett inkább támogatni látszanak azt, hogy az összeférhetetlenség csak 2006 után lépjen életbe.

Még kell egy-két hónapot várni, s az összeférhetetlenség tisztázódik. Jelenleg inkább a listák üzenetével érdemes foglalkozni. A fantomlisták, amint az baloldali újságírók is elmondták, a választók becsapásának eszközei. Az MSZP listájával már a nyilvánosságra hozatal napján is foglalkozott a MHL, s a korábbi cikkben felvetett kérdések egy része mára tisztázódott. Horn sem megy ki, így ez a lista kettős átverés. Van viszont - ezek szerint a valóságos első helyen egy kormánytag, Lévai Katalin. A miniszter asszony mellszélességgel kiállt amellett, hogy senki ne akadályozza meg a nyíltan homoszexuális fiatalembert abban, hogy református lelkészként hirdesse a monogám házasság életprogramját... E kérdésről egyébként az origo oldalán bárki véleményt mondhat,  jelenleg több mint 41 ezer szavazat után, több mint 46 százalék szerint meleg ne legyen lelkipásztor, további tíz százalék az egyetem jogának tekinti, kit vesz fel és csak 43 százalék mondja azt, hogy senkinek semmi köze egy másik ember melegségéhez. Ha ezen a honlapon ez az utóbbi nézet nem tudott elsöprő többséghez jutni, gondolhatjuk, hogy az egész társadalomban mennyien utasítják el Lévai nézeteit. Lehet szépíteni, de tény, ami tény: Lévai tehertétel a kormánynak. Ugyanakkor a listán való előkelő szerepeltetése életveszélyes a szabaddemokraták számára. Az esélyegyenlőség ugyanis az ő témájuk volt, s az ez ügyben elkötelezett szavazók egy jó része, most Lévai kedvéért az MSZP-re fog szavazni.  Nem tudom, kimutatják-e ezt a közvéleménykutatások, de ezen az egy tényezőn elúszhat Demszky reménye.

Mit jelent azonban ez az MSZP számára? Biztos, hogy Lévai hoz valamennyi szavazót. De mennyit visz?

A lista első három helyéről hírt adó Magyar Hírlap szerint az elnökség maga sem lelkesedett az ötletért. Másnap a Magyar Hírlap már elég széles körképet rajzolt arról, miként reagálnak a szocialisták. Az eredmény nem hízelgő a miniszter asszony számára, hiszen az is felvetődött, hogy ez egyben bukásának elismerése. Többen reménykednek abban, hogy már az elnökség február 3-i ülése vagy a választmány megváltoztatja a listát. A politikusok vélekedése mellett a publicista is megmondja a magáért a listáról, meg Lévairól is. Figyeljük csak Szále Lászlót: "A haknicsoportokat valaha úgy állították össze, hogy legyen rajtuk legalább egy "húzónév", egy Hofi, egy Rátonyi, akiért a falu bemegy a kultúrházba. A legnagyobb disznóságnak számított, ha a névtelenek a húzónév nélkül érkeztek meg. Nem is igen fordult elő, mert alighanem vasvillával kergették volna ki a faluból a társulatot. Az MSZP eleve megmondja, nem jön Hofi, nem jön Rátonyi. De a hírverő plakáton azért rajta lesznek." Lévairól viszont azt tételez fel a Magyar Hírlap rovatvezetője, hogy neki muszáj mennie, a miniszterségről le, Brüsszelbe ki. A téma még január 23-án sem cseng le, ekkor jelenik meg Sztankóczy András vitriolos írása: "Ez a három politikus kellően szimbolizálja az európaiság gondolatát, kellően szimbolizálja azt az értékrendet, amit mi a szociális Európában magunkénak vallunk, és megfelelően képviseli az MSZP értékeit" – indokolja Szekeres Imre alelnök az elnökség javaslatát. Nyilván így is lehet érteni, bár szerintem ez a három név egész mást szimbolizál: az MSZP ötlettelenségét és a pozícióharcról szóló belső vitáit.

A Magyar Hírlap tehát nem lelkes az MSZP lista kapcsán. A Népszabadság első híradása nem értékelt, annyit azonban elmondott, hogy Lévai jelölése meglepetés volt mindenkinek és Hornra sem gondoltak, menet közben jöttek rá, hogy szükség van rá, ekkor hívták be az ülésre. A továbbiakban azután már a jelölés keltette feszültségekről is szót ejtett a lap: Információink szerint Lévai Katalin ugyan csak kedden kapta meg a hivatalos felkérést a miniszterelnöktől, brüsszeli kiküldetése már korábban is szóba került. Akkor azonban nem kapott olyan ajánlatot, amelyet elfogadhatónak tartott, bár nagyon szeretett volna Brüsszelben dolgozni. Most viszont három pozícióra is komoly esélyt kapott: az Európai Parlament alelnöki posztjára – ha Magyarország kapja azt –, bizottsági elnökségre és a szocialista frakció helyettes vezetői tisztére. Értesüléseink szerint a miniszter asszonyhoz a bizottsági elnöki poszt áll legközelebb. Ezzel belső vitáknak is elejét vehetné: az MSZP-ben többen nehezményezték ugyanis, hogy a frakcióvezető-helyettességet olyan politikus kapja, aki nem tagja a pártnak. Ezen kívül sokak szerint Kósáné Kovács Magda, Hegyi Gyula vagy Tabajdi Csaba – akik eddig megfigyelőként dolgoztak Brüsszelben, illetve Strasbourgban – érdemli meg leginkább a posztot.

Megszólalt Horn is, aki máris félti a kampány irányításában elnyert szerepét. Horn Gyula a Népszabadságnak elmondta: hosszas rábeszélésre vállalta el, hogy pártja országos listájának második helyére jelöljék. Csak úgy tudja elképzelni a megkezdett munka folytatását, ha mindenki tartja magát az országos elnökség döntéséhez. Ezért elfogadhatatlan számára, hogy egyesek már most olyan munkamegosztásról beszélnek, amely ellentmond annak, hogy egy kézben összpontosuljon a kampány politikai irányítása és felelőssége.

A két lap cikkeinek összehasonlításából kiderül, az első három név mérsékelt lelkesedést váltott ki az MSZP-ben. Míg az általunk SZDSZ közelinek érzett Magyar Hírlap élesen támadja azt és megváltoztatását vetíti előre, a Népszabadság ezt a három nevet kész tényként kezeli. Horn nemzeti jelszavakkal öntené le a kampányt, ami elég sajátos az ő szájukból.

Az európai választásoknak viszont kétségtelenül van egy jó hatása a kormány számára. Legalább nem a fenyegető kórházcsődökről, összeomló önkormányzatokról, gázszámlákról beszélnek az emberek. Hacsak a Fidesz ezt meg nem teszi. Márpedig az ellenzék vezető ereje alighanem kiírja a Szentkirályi utcában: A Szabad Európa kampány alatt a (bel)politikai munka zavartalanul folyik.

Szelle György

vissza Vissza a kezdőlapra