2004. január 21. szerda 23:30

 

A szaktárca korlátozná az egyetemi oktatók többszörös munkavállalását

 

Az oktatási tárca korlátozná az egyetemi oktatók többszörös munkavállalását a várhatóan februárban kormány elé kerülő felsőoktatási reformkoncepció szerint, és a tanároknak egy intézményt kell a jövőben megjelölniük főállásként.  A normatívát a főállásként megjelölt intézmény kapná, s az oktató további egy felsőoktatási intézményt jelölhetne meg, ahol mint vendégtanár oktat.

 

A felsőoktatási reformkoncepcióban az is szerepel, hogy a tárca az oktatók vonatkozásában kezdeményezi az úgynevezett mozgóbér bevezetését, ami az alapbéren felüli 20 százalékos bérhányad lenne. Ez lehetőséget adna az oktatók közötti differenciálásra, a "húzó oktatók" kiemelésére. A mozgóbérek odaítélésének kritériumairól az egyetemi tanácsok dönthetnének majd.

A tervezet szerint 2005-től igazgatótanácsok alakulhatnak majd a felsőoktatási intézményekben. A testületek tagjainak felét maga az intézmény, másik felét az oktatási miniszter delegálná. Garanciális elemként bekerült a tervezetbe, hogy az egyetemi tanács vétót emelhet két alkalommal a miniszter jelöltjeivel szemben, harmadszor azonban már el kell fogadni a tárcavezető ajánlatát.
 

Az igazgatótanácsok elsősorban "stratégiai jellegű döntéseket" hozhatnak majd az intézmények tekintetében, de az oktatói-tudományos munka, az akadémiai tevékenység teljesen független marad.

Azok a rektorok, akiknek a mandátuma 2005-ig nem jár le, választhatnak majd, hogy az igazgatótanácsok elnöki teendőit is ellátják a rektorság mellett, vagy az egyetemi tanácsok elnökei lesznek.

Az intézmények működési formáiról még "tovább folyik a gondolkodás" a tárcánál, a tervezet bizonyos társasági formák választására adna lehetőséget, pl. közhasznú társaságokként.. A Zeneakadémia már jelezte közalapítvánnyá való átalakulásának szándékát.

A minisztérium cáfolta, hogy ez privatizációt jelentene, csupán az állam a fenntartói jogokat adja át a kht-nak.
 

MTI alapján

vissza Vissza a kezdőlapra