2004. február 18. szerda 00:05

 

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség közleménye

 


Javasoljuk Németh Imre agrárminiszternek, hogy amikor az egyre növekvő állami agrártámogatásról beszél, nézzen ki az utakra, ahol jelenleg is több ezren tüntetnek kormánya agrárpolitikája ellen.

Valótlan Németh Imre állítása, miszerint 280 milliárd forinthoz jut ebben az évben a mezőgazdaság, mivel a tavalyi évről áthúzódó kötelezettségvállalások miatt a miniszter mozgástere mindössze az 50 milliárdot érheti el.

Ha igazat mond a miniszter, hogy az agrártámogatás mértéke kétszerese a négy évvel ezelőttinek, akkor hova lett ez a pénz, mire lett fordítva? Esetleg azért nem jutott el a gazdákhoz, mert a kormány a költségvetési pénzeket felelőtlenül és nem átgondoltan költötte el?

Érthetetlen és szakmailag teljesen hibás a 2006-os, illetve a 2010-es, Magyarországra vonatkozó európai uniós agrártámogatást Hollandiáéhoz, vagy Ausztriáéhoz hasonlítani. Hollandia mezőgazdaságának 75 százalékát ugyanis az EU támogatásban nem részesülő növényi kultúrák alkotják, míg Ausztria területe túlnyomórészt hegyvidék, ahol a kevesebb pénzügyi forrást igénylő erdőgazdálkodás folyik. Magyarországon pedig a mezőgazdasági művelésre alkalmas területen belül, az unióhoz képest, kiugróan magas arányaiban a szántóföldi művelésre alkalmas terület, amelynek támogatása kiemelten fontos az ágazat fenntartásához.

Megdöbbentő, hogy a szakmai hitelét amúgy is elvesztett agrárkormányzat, a gazdatüntetések okozta zavarában, ilyen demagóg és a valóságot közel sem tükröző állításokat fogalmaz meg helyzete erősítése érdekében.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportjának mezőgazdasági munkacsoportja javasolja, hogy a sorozatos mellébeszélések helyett a kormányzat nézzen végre szembe az agrárválsággal, és sürgősen dolgozza ki azon programokat, amellyel képes a magyar gazdák helyzetén javítani.


Fidesz - Magyar Polgári Szövetség
országgyűlési képviselőcsoport
mezőgazdasági munkacsoport
 

OS

vissza Vissza a kezdőlapra