2004. február 26. csütörtök 22:07

 

Fidesz: tárgyalják újra a költségvetést!

 

A Fidesz elnöksége azt javasolja, hogy az Országgyűlés már hétfőn ismét tűzze napirendjére az idei költségvetést - mondta a testület csütörtöki ülését követően Pokorni Zoltán alelnök.

 

"Két lábbal a földön álló, a valóságot tiszteletben tartó, a  valóságból kiinduló költségvetésre van szükség" - indokolta a  javaslatot a politikus, aki elmondta: az elnökség megvitatta a  Draskovics-csomagot, amelyet túlélőcsomagnak nevezett.

  Pokorni Zoltán közölte: "elég nagy a baj ahhoz, hogy végre  félretegye a kormány a hiúsági és a presztízsszempontokat, és az  ellenzéknek is ez a dolga".

  "A magyar Országgyűlés keretei között kell (...) érdemi  megoldást találni, és nem csak ilyen 100 napos túlélési programot,  mint amit szerdán a Medgyessy-kormány bejelentett" - mondta.

  Az alelnök közölte: azt szeretnék, ha az Országgyűlés a  házszabálytól eltérve, sürgősséggel tűzné napirendjére az idei  költségvetési törvény megvitatását, és ehhez legnagyobb ellenzéki  erőként minden támogatást megadnak.

  "Sajnos a szerdán bejelentett, és még ma sem teljes egészében  ismert csomagról úgy tűnik, hogy a szocialista-szabad demokrata  kormány a tényleges kormányzati felelősség elé helyezte politikai,  pártpolitikai szempontjait, vigyázó szemeit egyetlen egy pontra  függesztette, a június 13-i választásra, és a mostani kormányzati  intézkedések nem szolgálnak mást, mint hogy addig kihúzza" -  fogalmazott az alelnök. Hozzátette: "a kormány ezt a 100 napot  kívánja átvészelni valahogyan, túlélni akar, nem kormányozni".

  Az ellenzéki politikus emlékeztetett Medgyessy Péter két héttel  ezelőtti beszédére, amelyben a kormányfő azt mondta: nem máshogyan  kell csinálni, hanem mást kell csinálni. Pokorni Zoltán szerint "nem  mást csinál, hanem ugyanazt, amit eddig, és nem máshogyan csinálja,  hanem ugyanúgy csinálja, mint eddig".

  Pokorni Zoltán szavai szerint a pénzügyminiszter szerdán -  "bizonyos érdelemben becsülendő módon - őszintén elmondta, a most  meghozott intézkedések túlnyomó többsége nem más, mint a kifizetések  elhalasztása, átütemezése 2005-re, 2006-ra, 2007-re".

  A Fidesz alelnöke elemzőkre hivatkozva azt mondta: a bejelentett  intézkedéseknek pusztán 4 százaléka tényleges spórolás, a többi a  későbbi kifizetések, a jövő megterhelése, "a jövő elzálogosítása".

  A Fidesz szerint az ország érdekében világos beszédre van  szükség a parlamentben - mondta a politikus. Hozzáfűzte: ez  szolgálja, hogy helyreálljon a bizalom az ország iránt, a magyar  gazdaság iránt. Álláspontja szerint a bizalom helyreállításának  egyetlen záloga egy új költségvetés.

  A Fidesz alelnöke a kiadáscsökkentéssel kapcsolatban  kijelentette: a kormány saját elhibázott gazdaságpolitikájának árát  kívánja "a jövőbe tolni". Szerinte a most bejelentett átütemezések a  drasztikus módon megugrott államadósság kamatterheit fedezik csupán.  Szavai szerint a kormány nem hozott olyan döntést, amelyet tényleges  gazdaságpolitikai fordulatként lehetne értelmezni. Hozzáfűzte: "ezek  az intézkedések nem törik meg az egyre inkább emelkedő inflációt,  nem lesznek olcsóbbak az árúk, nem csökken a pénzromlás egyre  drámaibb üteme".

  "Világos és reális alapokra helyezett gazdasági tervre van  szüksége az országnak, ez a költségvetés ma nem ér többet, mint az a  papír, amire kinyomtatták - jelentette ki a Fidesz alelnöke.

 

vissza Vissza a kezdőlapra