2004. január 06. kedd 22:11

 

A Fidesz gazdatagozatának közleménye

 


Súlyos, válságos helyzet alakult ki a magyar mezőgazdaság minden szektorában.

Sajnálatos, hogy a kormány és a koalíciós pártok vezetői az előrevivő lehetőségek kutatása, a túlélést biztosító válságkezelő programok helyett most is csupán visszamutogatnak, vagy legfeljebb az elszenvedett természeti katasztrófákra hivatkozással magyarázzák az ágazat teljes összeomlása előtti állapotokat.

Kormányzati forrásokból szerzett értesüléseink szerint az MDF által korábban kezdeményezett agrár-kerekasztal összehívásával kapcsolatban csupán az foglalkoztatja az FVM vezetőit, hogy hogyan kellene "a lehetséges konfliktus szintet optimalizálni", mert "a túlzott konfliktus összességében árthat az FVM, mint házigazda megítélésének" és "ez elkerülendő..."

Mindebből az tűnik ki, hogy a szakminisztérium nem a valóságos problémákkal való szembesülésre, a kormányzati felelősségből adódó sürgős tettekre, hanem mindössze egy számára előnyös kommunikációra kívánja helyezni a hangsúlyt! Ehhez pedig elégséges - mint e forrásból kiolvasható - "az olyan általános témák kiválasztása, amelyek kapcsán egy- egy jól hangzó, némileg provokatív formában kialakított kérdés vethető fel...", mint például:

- "Milyen kihívásokat tartogat az állati jólét problémája, akár a házi kedvencek, akár a nagyüzemi állattenyészetek kapcsán?"

- "Fenntartható e a magyar földművelés ökológiai szempontból?"

- "Hogyan és miből fog élni a magyar vidék társadalma tíz, húsz vagy száz év múlva?"

Természetesen ezek közül a kormányzati ötletek közül azt mi is valóban fontosnak tartjuk, hogy hogyan és miből fog élni a magyar vidék társadalma - vagyis a magyar népesség nagyobbik fele! - tíz, húsz vagy száz év múlva. Azonban a kormánynak első lépésként arra kell megtalálni a reálpolitikai, hiteles választ, hogy hogyan élheti túl a csatlakozás küszöbén a gazdatársadalom, a magyar vidék ezt a mostani súlyos válságot? Ugyanis a túlélést, majd a magyar gazdák, az egész agrárágazat versenyképességét megalapozó tettek, programok nélkül a "nyithatunk e cukrászdát Bécsben? Ehetnek e moslékot a disznók?" típusú álkérdésekhez hasonló üres kommunikációs lózungok közé sorolható, hogy mi lesz száz év múlva...

Éppen ezért - egyetértve a legnagyobb agrár-érdekképviselet, a MAGOSZ elnökségének álláspontjával - támogatjuk és sürgetjük a nemzeti agrár-kerekasztal azonnali összehívását, és mélységesen megértjük az ágazat szereplőinek az ország minden részéből hozzánk is eljuttatott jajkiáltásait.

 

Faludi Sándor,
a Fidesz- Magyar Polgári Szövetség gazdatagozatának elnöke

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra