2004. január 12. hétfő 21:59

 

A Fidesz gazdasági kabinetjének közleménye

 

 

Csillag István gazdasági miniszter által a mai napon meghirdetett gazdaságfejlesztési pályázat nem más, mint porhintés és újabb kampányfogás az európa parlamenti választások előtt. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium legújabb propagandaígérete szerint 3 év alatt alig 36 milliárd forint jut a magyar kis- és középvállalkozók fejlesztésére. Ezzel szemben a szocialisták által elsorvasztott Széchenyi-terv 300 milliárd forintot biztosított erre a célra.

A Csillag István vezette minisztérium 2003 júniusában még azt tervezte, hogy a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül 200 milliárd forintnyi fejlesztési célú tőkét biztosít a magyar gazdaság számára. A valóságban azonban a magyar vállalkozók csak 50 milliárd forintnyi támogatáshoz jutottak. Kudarcot vallott a Medgyessy Péter által meghirdetett Európa-terv is, hiszen a megpályázható 80 milliárd forintos hitelkeretnek alig harmadát tudták igénybe venni a magyar kis- és közepes vállalkozások. Amennyiben a tavalyi teljesítményt ismétli meg a tárca, úgy a magyar vállalatok idén összesen 3 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak.

A magyar kis- és közepes vállalkozásoknak stabil gazdasági környezetet és könnyen hozzáférhető, vissza nem térítendő állami forrásokat kellene biztosítani. Ennek a feladatnak azonban a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium láthatóan ebben az évben sem tud eleget tenni.

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség
országgyűlési képviselőcsoport gazdasági kabinet

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra