2004. március 27. szombat 21:25

 

Kevesebb adókedvezmény a gyerekek után

 

Az adókedvezmény csak egy bizonyos jövedelemszint alatt járna, a családi pótlékot pedig a gyerekek életkora szerint is differenciálnák

 

Cél, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a leginkább rászorulókhoz juttassuk el - mondta Bánfalvi István, az egészségügyi minisztérium által létrehozott, a szociális ellátórendszer reformjáért felelős munkacsoport vezetője. Ennek érdekében kezdődött meg a családtámogatási rendszer áttekintése és az átalakításra vonatkozó javaslatok kimunkálása - tette hozzá.

A lehetséges változások között szerepel, hogy a családi pótlékot a jelenleginél jobban differenciálnák. Így nemcsak aszerint változna az ellátás összege, hogy a családban hány gyermek van, illetve, hogy egy vagy két fő neveli őket, hanem a gyermek életkora szerint is. Bánfalvi István szerint ugyanis a szociológiai elemzések bizonyítják, hogy a kisebb korú gyermekek körében nagyobb a szegénység. Ezért a 0-3 vagy a 0-6 éves kor között folyósítanának nagyobb összeget a családi pótlékra. Bánfalvi hangsúlyozta: az ellátás továbbra is alanyi jogon járna.
A családi adókedvezménnyel kapcsolatban elmondta: sokak szerint indokolt lenne az igénybe vehetőséget egy bizonyos jövedelemhatárhoz kötni. Vizsgálják annak lehetőségét is, hogy a most több mint 700 ezer gyermek után járó rendszeres gyermekvédelmi támogatást ebben a formában megszüntetnék, illetve beépítenék a családi pótlék alapjába. Döntés azonban még erről sem született.

A szakmai elképzeléseket várhatóan ennek a fél évnek a végén társadalmi vitára bocsátja az egészségügyi minisztérium. Az Országgyűlés elé jövőre kerülne a törvénymódosítási csomag, s így a változások 2006-tól léphetnének hatályba.
 

Forrás: TV2

vissza Vissza a kezdőlapra