2004. március 17. szerda 20:34

 

Fidesz javaslat a gyógyszeráfa megszüntetésére

 

A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy a költségvetésből egyenlítse ki a január óta a fogyasztókra áthárított 5 százalékos gyógyszeráfa összegét. A legnagyobb ellenzéki párt az Orbán-Medgyessy találkozó megállapodása alapján törvényjavaslatot nyújt be a gyógyszereket sújtó áfa megszüntetéséről.

 

Ha a Fidesz elfogadható javaslatot nyújt be, a kormány támogatni fogja a januárban bevezetett 5 százalékos gyógyszeráfa eltörlését. Ezt Medgyessy Péter ígérte meg Orbán Viktornak a sajtó nyilvánossága előtt, a Fidesz javaslata pedig pár héttel a tárgyalás után elkészült. A legnagyobb ellenzéki párt indítványa szerint a költségvetés átvállalná az 5 százalékos összeget és szeptemberig a kormány megállapodna a gyógyszergyártókkal a stabil árszabályozás kérdéseiről.

A Fidesz szerint amióta felrúgták az Orbán-kormány által a gyógyszergyártókkal kötött középtávú megállapodást a kabinet csak fut az adófizetők pénze után. Frajna Imre például úgy véli, hogy a most érvénybe lépő szigorú gyógyszerszabályozás fő vesztese a magyar állam lesz.

A Fidesz azt kéri a szocialistáktól, hogy Medgyessy Péter ígérete szerint támogassák a törvénytervezet tárgysorozatba vételét és a jelenlegi helyzet kezelhetetlensége miatt járuljanak hozzá, hogy a Parlament sürgősséggel tárgyalja a javaslatot. Az ellenzéki szakértők számításai szerint, ha a törvény májusban jogerőre emelkedik az idén 5 milliárd forintjába kerül majd az áfa átvállalása a költségvetésnek.
 

vissza Vissza a kezdőlapra