2004. január 10. szombat 22:59

 

Hit és kultúra

 

A fenti címmel mutatták be II. János Pál pápának január 9-én pénteken a Kultúra Pápai Tanácsa gondozásában megjelent kötetet. A könyv a szentatya péteri szolgálatának 25. évfordulója alkalmából jelent meg, és kilenc pápa tanítását gyűjti össze, XIII. Leótól kezdve II. János Pálig. Paul Poupard bíboros, a tanács elnöke a szentatyát köszöntő beszédében emlékeztetett rá, hogy a pápa 1982-ben hozta létre a dikasztériumot, mély meggyőződésének megfelelően, hogy az a hit, amelyeik nem válik kultúrává, nem maradéktalanul befogadott, átgondolt és megélt hit.

 

A szöveggyűjtemény célja, hogy korunk emberéhez közelebb hozza Jézus Krisztus üzenetét, ugyanakkor hálatelt köszönet II. János Pál pápának, aki fáradhatatlanul azt tanítja, hogy a kultúra az a kiváltságos hely, ahol az ember legbensőbb énjében találkozhat Istennel.

 

A szentatya, miután köszönetet mondott Paul Pouprad bíborosnak és a jelenlévőknek, így fogalmazott: A szöveggyűjtemény újabb bizonyítéka annak, hogy a századok során a pápai tanítóhivatal mindig pozitívan szemlélte az egyház és a kulturális élet főszereplői közötti kapcsolatokat. A kultúra területe az egyház missziós tevékenységének jelentős areopágosza.

 

II. János Pál péteri szolgálata során, követve elődei példáját, szüntelen párbeszédet folytatott a kulturális élet kiemelkedő személyiségeivel, bemutatva Krisztus üdvözítő üzenetét a harmadik évezred embereinek.

VR/MK

vissza Vissza a kezdőlapra