2004. január 27. kedd 21:36

 

A dolgozni akaró többgyermekes szülőktől vonná el a pénzt az MSZP

 

A dolgozni akaró, többgyermekes családok adókedvezményének csökkentését, lassú megszüntetését látja Harrach Péter abban az MSZP által szorgalmazott elképzelésben, amely összevonná a családi pótlékot és az adókedvezményt.

 

Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára szerint szükség van a méltányossági elvek gyakorlati alkalmazására. Ezek közé sorolta azt a tervezetet is, amely a családi pótlék és a családi adókedvezmény összevonását és együttes havi kifizetését kezdeményezi. A tervezetről szólva az MSZP alelnöke a Népszabadságban kifejtette: több száz forinttal nőne az egy- és kétgyermekes szülők havi támogatása az összevonás után. Szekeres úgy véli, amennyiben bevezetik az intézkedést, akkor az alacsony keresetű családok jól járnának, a magasabb jövedelmű családok támogatása viszont csökkenne. Utóbbiak körébe tartoznának egyébként azok, akik átlagos jövedelmük révén teljes mértékben igénybe tudták venni az adókedvezményt.

 

Harrach Péter volt szociális és családügyi miniszter a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: a tervezet célja, hogy szépen lassan megszüntessék a többgyermekes, dolgozni akaró családok adókedvezményét. Hozzátette: az intézkedés szándéka az is, hogy a nem dolgozó vagy a dolgozni nem is akaró gyermekes szülők több pénzhez jussanak. Ez a cél teljesen ellentétes a polgári kormány átgondolt jövőképével és az általa bevezetett családtámogatási rendszerrel, hiszen az előző kabinet azt akarta elérni, hogy a magasabb támogatás azoknál a családoknál maradjon, akik több gyermeket nevelnek, a szülők pedig dolgoznak. - Most tetten érhető, hogy az átlagjövedelmű és dolgozni akaró többgyermekes szülőktől elvonják a pénz egy részét - fogalmazott.

 

Forrás: mno

vissza Vissza a kezdőlapra