2004. január 15. csütörtök 21:45

 

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleménye

  

 

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elhibázott politikai döntésnek tartja, hogy az SZDSZ Újgeneráció felkérése után az esélyegyenlőségi miniszter asszony röviden indokolt közleményében egyértelműen kiállt a Károli Gáspár Református Egyetemről eltanácsolt homoszexuális diák mellett. Tette ezt annak tudatában, hogy a keresztény/keresztyén egyházak körül - a Tilos-Matula ügy miatt sajnálatos módon - felfokozott a közhangulat, a melegkérdés pedig élesen megosztja a társadalmat.

Nehezen magyarázható, hogy az esélyegyenlőségi kormányhivatal miért ad teljes mértékű segítséget jogi és egyéb téren a kizárt hallgatónak. Miért foglal állást a kérdésben egyértelműen az egyik fél mellett - ha már ennyire súlyosnak és országos jelentőségűnek tartja az ügyet; miért nem próbál meg inkább közvetíteni, ahelyett, hogy tovább mélyítené az ellentéteket. Ez a lépés ugyanis egyértelműen konfrontatív, és aláássa az egyház- és vallásügyben mostanában gyakran kikezdett békés hangulatot.

Furcsálljuk, hogy az állam akarja megmondani az egyházaknak, milyen teológiai dogmák szerint alakítsák gyakorlatukat. Az egyház és állam szétválasztása elvnek ez egyértelmű és súlyos megsértése az állam részéről.

Sajnáljuk, hogy Lévai Katalin, a "kormány lelkiismerete" nem akkor szólal meg, amikor a fogyatékosoktól megvonják az üdülési támogatásokat, amikor a nagycsaládosok helyzete látványosan romlik, vagy amikor a fiatalok számára az otthonteremtés lehetősége radikálisan csökken, hanem akkor, amikor fellépésével az egyetemek autonómiáját és az egyházak függetlenségét sérti.

 

Rétvári Bence,
az IKSZ elnöke

Országos Sajtószolgálat

 

vissza Vissza a kezdőlapra