2004. március 19. péntek 21:08

 

Kampányfogás vagy harácsolás?

 

Medgyessy Péter – miután március 16-án szembesítették azzal, hogy a gázárakkal kapcsolatban a múlt év végén tett kijelentései csak egy hétig voltak érvényben – a polgári kormány kifizetetlen gázszámláiról beszélt. Pedig az Orbán kormány előre meghirdet módon kezelte a gázárakat: csak az inflációval arányos áremelést hajlandó jóváhagyni. Szó sem lehet tehát kifizetetlen gázszámláról beszélni, csak arról, hogy a döntést akkor a lakosság és nem a gázforgalmazók érdeke vezette.

 

Látszólag most is erről van szó a gyógyszergyártás területén. Végre kaptunk valami jót is ettől a kormánytól – mondhatják majd a gyógyszerért sorban állók, ha eljön az április. Az ellenzéki agyban kész is a magyarázat: választások előtti kampányfogás. Ez a felvetés nehezen cáfolható. Hónapokig nem történt semmi, s most azután nagyon sürgős lett, gyorsan lejáró – bár eredménytelensége miatt kétszer is hosszabbított – ultimátummal akarta elvenni a kormány a gyógyszergyárak pénzét.

 

A kiváltó ok még elfogadható is volna, hiszen a társadalombiztosítás gyógyszerszámlája rohamosan ürül. Van viszont néhány „apró” kérdés, amelyre jó lenne feleletet kapni:

 

Miért kisebb a 2004. évi gyógyszerkassza, mint az ugyancsak elégtelennek bizonyult múlt évi?

Miért vonatkozik a termelői ár 15 százalékos csökkentése azokra a termékekre is, amelyeket a társadalombiztosítás egyáltalán nem támogat?

 

Olcsó gyógyszer, híg a leve…

 

Hogyan lehet kezelni az ellátási zavarokat, amelyek abból adódhatnak, hogy az ideiglenes árleszállítás gyógyszer tartalékolásra, azaz fokozott vásárlásra ösztönzi majd az embereket, vagy abból, hogy egyes, a 15 százalékos árcsökkentés miatt gazdaságtalanná váló készítményeket nem fognak szállítani a gyártók?

 

Mi lesz, ha lejár a 180 napos gyógyszerdáridó? A gyártók éves szinten mérik gazdasági eredményeiket, de akár egy szűk esztendőt is átvészelnek, tudva, hogy a Kökény-vész multával az egekbe emelik majd az árakat. Így azután nagy bajból sikerül még nagyobbat csinálni.

 

Pandúr-rabló

 

 A kormány intézkedéseinek már a bejelentése a vezető gyógyszergyártó cégek részvényeinek tetemes zuhanásával járt. E cégekben lévő részvényeit most akarja piacra dobni az állam. A gázipar esetében a cégek érdekeit nézte a Medgyessy kormány. Most mintha a részvényvásárlók javát szolgálná.

 

Vajon miért?

 

Szeretnénk tudni, hogy az árfolyamcsökkenés alatt valóban piacra dobják a részvényeket vagy sem. Ha igen: kik fogják majd ezeket megvásárolni? Mert lehet, hogy nem kampányfogásról, hanem harácsolásról van szó. Azok ugyanis, akik olcsón vehetik meg a gyógyszergyárak részvényeit, hatalmas hasznot söpörnek majd be, mégpedig Medgyessy első intézkedéseinek „áldásos” hatására adómentesen.

 

A magyar bankár-szocialisták mesterkedéseit látva az jut eszünkbe: rablóból lesz a legjobb pandúr. Bár lehet, hogy ezt a mondást az ő esetükben meg kell fordítani: pandúrból, (akik voltak a szépemlékű kádári időkben) lesz a legjobb rabló (amivé lettek a Németh Miklós alatt megkezdett előprivatizáció óta, folyamatosan).

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra