2004. március 22. hétfő 21:37

e-mail - ben érkezett

 

Katolikus Újságírók Világszervezete: gondok vannak a sajtószabadsággal

Kedvezőtlen jelek tapasztalhatók Magyarországon a sajtószabadságot, az emberi jogok betartását illetően, ezért a Katolikus Újságírók Világszervezete (UCIP) ezentúl nagyobb figyelemmel kíséri az itt zajló történéseket - többi között erről volt szó Leányfalun a szervezet választmányának négynapos ülését követően pénteken, amelynek tapasztalatait a szervező, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke foglalta össze a sajtónak.

"A tanácskozáson, amelyen tizenöt ország küldöttei vettek részt, az előadók többsége arról szólt, hogy a nyugati társadalmakban, a modernizációs folyamatok nyomán, a hagyományos értékrend felborulásából számos probléma fakad" - mondta Szikora József. Nálunk ezek a bajok fokozottan jelentkeznek, ami egyebek mellett Trianon és a 4 és fél évtizedes szocialista diktatúra számlájára írható - tette hozzá. A gondokat növeli, hogy a sajtószabadságnak nincsenek ugyan jogi akadályai, ám a csupán profit érdekeltséget szem előtt tartó médiahatalmak akarata miatt ez a szabadság mégsem érvényesülhet mindig - ismertette a konferencián megfogalmazottakat. Örvendetes azonban, hogy a többszörösen sebzett magyar társadalomnál még ha nyomokban is, de a gyógyulás jelei mutatkoznak, hangoztatta több hozzászóló is a konferencián - fűzte hozzá az elnök. Sorra alakulnak például egyházi közösségek, és olyan médiaműhelyek, amelyek az újságírói szakma és az etika szabályaira nagyobb súlyt fektetnek - említette Szikora József. Hozzátette, hogy e szervezetek egyelőre nem jelentenek komoly véleményformáló erőt.

A katolikus újságíró szövetség mostantól, más hazai újságíró szervezetekkel együttműködve, az eddigieknél gyakrabban emeli majd fel szavát az alapvető etikai normákat megszegő médiákkal szemben, ehhez az UCIP is felajánlotta támogatását - mondta.

 

vissza Vissza a kezdőlapra