2004. január 12. hétfő 21:58

 

Semjén Zsolt, a KDNP elnökének közleménye

 

 

Az emberi méltóság védelme és az igazság tisztelete jegyében az egyházfők által írt közlemény visszhangtalan maradt, pedig az értelmes párbeszéd a társadalmi békét szolgálhatta volna.

A megoldás nem a gyűlölet további szítása, hanem a kölcsönös kiengesztelődés és egymás tisztelete. Ezért semmiféle szélsőséggel nem érthetünk egyet, még akkor sem, ha az évtizedek alatti üldöztetésben felgyülemlett indulatokat megértjük. Az érzelmi kérdések kezelése nyugodtságot és megfontoltságot kíván, és az igazságosság követelményével nem összeegyeztethető a kettős mérce alkalmazása.

Ugyanakkor fel kell vetnünk a döntéshozók felelősségét is, mert ha a keresztényellenes megnyilvánulások ellen időben és kellő eréllyel fellépnek, talán nem alakult volna ki ez a mindenki számára nem kívánatos helyzet. Ugyanúgy szótlanul tűrik el a média egészének bulvárosodását és alapvető emberi értékek folyamatos támadását.

A hatáskörrel rendelkező intézmény hitelességét veszélyezteti ha keresztény civil szervezeteket lényegi indoklás nélkül kizárnak a közszolgálat irányításából, ha tetten érhető a döntéseken a kettős mérce, ha a döntést halogatják, illetőleg ha a döntéshozók véleménye pártpreferenciák szerint különbözik.

Végig kell gondolni, hogy hova vezet alapvető erkölcsi értékek megkérdőjelezése, a médiában tapasztalható emberkísérletnek minősülő műsorok törvényi korlátok nélküli terjedése, a közbeszédben megnyilvánuló durvaság és tisztelet hiánya. Végig kell gondolni továbbá, hogy hogyan jutottunk idáig, és minden jó szándékú, békét kereső ember összefogása szükséges, hogy a jövőben a Tilos Rádióhoz hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

 

Budapest, 2004. január 12.

 

Dr. Semjén Zsolt
a KDNP elnöke

 

vissza Vissza a kezdőlapra