2004. január 10. szombat 23:21

 

Feldolgozzák a Győr-Ménfőcsanakon talált kelta temető leleteit

 

Megkezdték a Győr-Ménfőcsanak határában feltárt kelta temető tárgyi emlékeinek feldolgozását a győri Xantus János Múzeum szakemberei a napokban, akik tavaly ősszel koporsós temetkezés nyomaira bukkantak az időszámítás előtt 3. századból - közölte Egry Ildikó régész

 

Ismertetése szerint a csontvázas sírokat mélyre ásták, ennek köszönhető, hogy épek maradtak a sírmellékletek, amelyek a régészeti emlékek datálásához adnak támpontot a szakembereknek. A kelta férfiakat fegyverzettel temették el, a csontvázak mellett megtalálták a vaskardot, a pajzsot, a lándzsákat, de előkerültek birkanyíró ollók, kések és egyéb munkaeszközök is. A női sírok ruhatűket, bronz karkötőket, bokapereceket, pasztagyöngyöket rejtettek.

Nagyméretű kerámiaedények ugyancsak felszínre kerültek a sírokból. Közülük többnek a magassága a fél métert is meghaladja. A sírokba szánt cserépedényeket nem égették ki a kelták úgy, mint a használati tárgyaikat. A rossz kiégetés miatt mállékony anyagot a restaurátorok speciális anyaggal itatják most át, amely az agyagot megszilárdítja - tette hozzá a szakember.

Mint kitért rá, a kelták korongolták kerámiáikat. Készítőik kedvelték a mai bormérőkhöz hasonló, úgynevezett lencseformát. Többféle korsó is egykori gazdája mellé került. Általában díszítetlenek, csupán elvétve jelenik meg a pontkörös bepecsételt díszítés.

A tárgyi emlékeket a téli hónapokban restaurálják, majd kiállításon mutatják be. A sírokról pedig teljes körű dokumentációt állítanak össze a régészek.

Az ásatást folytatni szeretnék, mivel a ménfőcsanaki az ország egyedüli legnagyobb ilyen korú és egységében vizsgálható, modern régészeti eszközökkel feltárt temetője, ahol időszámításunk előtt 2. századból való hamvasztásos sírokat is rejtett a föld - hangoztatta Egry Ildikó.

A kelták közel 500 éven át éltek Magyarország területén. Krisztus előtt 4. századtól már jelentősebb a kelta népesség ezen a tájon és megérik a római hódítást. A kelta falvak a római légiók ellátását szolgálták.

Azt a falut még keressük, amelynek lakói a ménfőcsanaki temetőben kerültek végső nyughelyükre - mondta végül a szakember.

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra