2004. január 21. szerda 23:34

Képviselőink műhelyéből

Három milliárd forinttal több jut Magyarországnak.

 

 Lezárult a 2004. évi költségvetésnek a mostani tagállamokra vonatkozó része és elkészült a tíz új tagállam kiegészítő költségvetése is. Ebben - azon hazai nyilatkozatokkal ellentétben, miszerint a Koppenhágában kialkudott számokon nem lehet változtatni - javaslatomra a parlament 100 millió euróval megemelte a Kohéziós Alap 2004. évi kifizetéseit. Magyarország számára ez - sikeres pályázat esetén - több mint öt milliárd forintot jelent a módosítás nélküli kevesebb mint két milliárddal szemben. A Kohéziós Alap elsősorban nagy beruházásokat vasút és útépítéseket támogat. A javaslat a tavasz folyamán még egy szavazást igényel, de erre mind a Tanács mind a parlament módosító indítványok nélkül hajlandó.

 

A 2004. évi európai költségvetés decemberi vitája után a bizottsági munkában a távlatosabb feladatok kerültek elő. Januárban már szó esett a 2005 évi költségvetésről, s néhány elvi kérdésfelvetés is volt, pl. hogy megengedhető-e, hogy az új tagállamok közvetlenül támogassák az Egyesült Királyságot. Ugyancsak elvi éllel vitáztunk arról: helyes-e, hogy a vámbevételek 25 százaléka a beszedőknél marad. A megfigyelő képviselő számára - mivel nem konkrét döntésekről van szó, - az egész vita a mormogási jog alkalmazásának tűnik. Hazánk számára is fontos viszont az a "takarékosság", amelyet hat tagállam javasolt, amikor a 2007 utáni időszakra 1 százalékra akarta az Unió költségvetését leszorítani. Ebben a kérdésben a Bizottság álláspontját osztom, a jelek szerint egyébként a képviselők többségével: nem lehet ennyire lefaragni a kiadásokat épp most, amikor a bővítés után az Unióra a felzárkóztatás nagy feladata hárul. A befizető tagállamok a javaslattal otthoni gondjaikat akarják csökkenteni, de egyben gyengítik az Unió egyik alapeszméjét, a tagok egymás iránti szolidaritását.


Sajnos nem sok dicséretet kapott Magyarország az Európai Bizottság most készülő ellenőrző jelentésében. Komoly kritika érte a gazdaság hanyatlását, a költségvetési és a kereskedelmi hiány hatalmas mértékét. Kifogásolták a korrupciót és első helyen talán azt, hogy a mezőgazdasági támogatások kifizetéséhez szükséges intézményekkel megkéstünk. A költségvetési bizottságban az is kiderült, hogy a 2003-ban rendelkezésre álló Sapard támogatásoknak csak 60 százalékát vette igénybe a tíz tagjelölt.
 

dr. Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra