2004. január 11. vasárnap 21:48

 

Kipusztulás fenyegeti a gyógynövények egyötödét

 

A gyógyfüvek iránti növekvő kereslet kipusztulással fenyegeti a világ jelenleg ismert gyógynövényeinek csaknem egyötödét - közölte a Természetvédelmi Világalap, World Wildlife Fund (WWF) jelentése. A szervezet szakértői szerint csak Európában több mint 1300 gyógynövény van kereskedelmi forgalomban, és ezeknek mintegy 90 százaléka vadon nő. Egy nemzetközi növényvédelmi szervezet által a WWF számára készített jelentés úgy véli, hogy a gyógynövény forgalmazók rendkívül tékozlóan bánnak ezekkel a természeti kincsekkel, túl gyakran aratják a termést, nem hagyva időt a növényeknek a regenerálódásra

 

A vese-és emésztőszervi problémákra használt medveszőlő például, amely nemrégiben még igen nagy mennyiségben termett Kelet-Európában, mára szinte ritkasággá vált, mivel a növényt sokszor tövestül tépik ki, holott csak a leveleire van szükség. Szintén veszélyeztetett növény a bőrbajokra használt, indiai eredetű festő fűrészfű, valamint az indás kockás liliom, a légzőszervi megbetegedéseket enyhítő kínai gyógynövény - figyelmezet a Természetvédelmi Világalap.

A gyógynövények iránti kereslet Európában, valamint Észak-Amerikában évente mintegy 10 százalékkal növekszik. Ez a drámai mértékű emelkedés igen súlyos terhet jelent a növényvilágra. Fontos volna, hogy a forgalmazók ne a vadon termő növényeket pusztítsák tovább, hanem a biogazdaságok termelésének fokozását ösztönözzék, vagy ha mégis vadon élő fajtákat használnak, a jelenleginél sokkal felelősebben kezeljék ezeket a növényeket - hangsúlyozza a Természetvédelmi Világalap.

MTI-London

vissza Vissza a kezdőlapra