2004. január 27. kedd 22:09

 

A kórházak a tavalyinál is kevesebb pénzt kapnak

 

A megszorítások miatt a kórházak idén tíz százalékkal kevesebb pénzt kapnak, mint tavaly - közölte Selmeczi Gabriella fideszes képviselő a frakció sajtótájékoztatóján. Kökény Mihály egészségügyi miniszter "a legrosszabb szocialista pénzügyminisztereken is túltesz abban, hogy miként kell pénzt elvenni a kórházaktól és hogyan kell a betegekkel fizettetni az egészségügyi ellátásokért".

 

 

"Buzgalma még Draskovics Tiborén is túlmutat" - közölte Selmeczi Gabriella. A politikus elmondta: arra kérték Kökény Mihályt, hogy vonja vissza az egészségügyben megszorításokat hozó intézkedéseit.

Frajna Imre fideszes képviselő "igen veszélyesnek" nevezte, hogy a kiadott kormányrendelet értelmében a kórházak teljesítménye után csak a tavalyi év bázisán fizetnek. Ha a kórházak túllépik ágyszám-kapacitásukat, akkor ennek költségét csak utólag, vagy egyáltalán nem fizetik ki - mondta a politikus. Fidesz attól tart, hogy a kórházakban várólisták alakulnak ki - tette hozzá.

Frajna Imre kifogásolta, hogy az egészségbiztosító csak azon betegek után fizetne teljes árat az adott intézménynek, akik a hónap elején betegszenek meg.

A költségvetés egészségügyi fejezetéből 70 milliárd forint hiányzik - mondta Selmeczi Gabriella. "A megszorítások következtében a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek csökkennek a bevételei, kiadásaik viszont jelentősen nőnek" - közölte az ellenzéki politikus.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra