2004. március 29. hétfő 23:39

 

Összefogás MSZP módra

 

Az Európai Parlament néppárti frakciójának magyar megfigyelő tagjai értetlenül olvasták és felháborodva utasítják vissza Kósáné Kovács Magdának azon gyűlölet és félelemkeltő nyilatkozatát, amelyben kijelentette, hogy szerinte "a Vatikán Brüsszel hivatalain, plenáris és bizottsági ülésein keresztül, Prodistul és Strasbourgostul egész Európát le akarja nyúlni, és be akarja kebelezni. Méghozzá elképesztő gyorsasággal és agresszivitással."

A képviselő asszony, aki időnként magát katolikusnak mondja, fel van háborodva, hogy "katolikus civil szervezetek képviselői, lobbistái úgy járnak be" hozzá naponta, mint ahogy ő jár a fürdőszobájába. Az Európai Unió több ezer lobbi szervezetet tart nyilván, s éppen az Unió demokráciájának egyik jele, hogy véleményüket szabadon kifejthetik. Miért kellene ezek közül kizárni a világnézeti értékek mentén lobbizókat? A magyar országgyűlés emberjogi bizottságának volt elnöke akarja vallásuk alapján megkülönböztetni emberek csoportjait?

Mi egyébként nem tapasztaltuk a katolikus lobbisták ilyen nagy aktivitását, sőt arról, hogy ilyen szervezetek a megfigyelő képviselőket megkeresnék, csak Kósáné nyilatkozatából van tudomásunk.

Kósáné és társai állítólag tizenkét éve attól szenvednek, "hogy amikor az állam és az egyház viszonyában valamiféle súrlódás vagy konfliktus jön létre, azonnal működésbe lép egy olyan szándék, ami ezt a konfliktust a kommunisták és a vallásos emberek ellentétévé változtatja." ne csodálkozzon, az 1945-ben megkezdődött és egészen 1990-ig tartott egyházüldözés nyomait nem lehet üres szavakkal eltűntetni. Sőt, az ilyen megnyilatkozások épp azt bizonyítják, hogy a magyar baloldal politikusaiban máig él a "tiporjátok el a gyalázatost" hevülete. Az állam és az egyház súrlódásait egyébként könnyen el lehet kerülni, ha mód van az értelmes párbeszédre, és ha vezető baloldali politikusok nem tesznek gyűlöletkeltő nyilatkozatokat. Ám Kósáné nemcsak otthon ellenzi a párbeszédet, hanem Brüsszelben is. Az Egyház elleni fenekedésben attól fél, hogy az Egyházak intézményesített, legális, oda-vissza átjárható kapcsolatokat létesítenek Európa "kormányával".  Pedig ez az egyetlen jó megoldás.

Már-már mosolyra fakaszt, ahogy Kósáné aggódik a jövő miatt. " Elképesztően rövid idő kell ahhoz, hogy minden európai nagy állami ünnepséggel úgy járjunk, mint mi itthon az augusztus huszadikával. Elképesztően rövid időn belül a katolikus ünnepek szimbólumrendszere, szellemisége fogja meghatározni Európa laikus ünnepeit is." Mintha elfelejtette volna, hogy augusztus huszadika évszázadok óta első szent királyunk ünnepe. Ezt a szokást még XI. Ince pápa is tiszteletben tartotta, amikor  Budavár töröktől való megszabadulásának napját, szeptember másodikát tette meg a világegyházban Szent István ünnepének, de a magyarok megszokott ünneplését, augusztus 20-át nem helyezte át. Mi katolikus keresztények vettünk volna el valamiféle állami ünnepet? Olyan ez a kitétel az interjúban, mint mikor a csirke tolvajt tetten érik, s ő éktelen kiabálással háborodik fel, hogy el akarják venni tőle az állatot.

Ez az interjú végkép lerántotta a leplet az MSZP álságos összefogás jelszavairól. Szó sincs itt semmiféle összefogásról. Kíméletlen kiszorítósdi folyik, amely nemcsak a politikai versenytársak, hanem mindenféle autonóm társadalmi szerveződés ellen irányul, kiemelten fellépve az egyházak ellen. Immár európai méretekben is. 

Surján László

Háttéranyag:

Veres András, a magyar katolikus püspöki konferencia titkárának reagálása

Az MKDSZ tiltakozása

Kósáné Kovács Magda: Vatikán egész Európát le akarja nyúlni
Veszélyben a laikus Európa - az eredeti cikk a Hetek-ben

 

vissza Vissza a kezdőlapra