2004. január 25. vasárnap 21:59

 

Veszi vagy eladja az M5-öst a kormány?

 

A Fidesz csak remélni tudja, hogy a kormány olyan megoldást választ az M5-ös autópálya kivásárlását célzó tárgyalásokon, amely nem kizárólag politikai marketingjét segíti és ígérgetései árát nem az elkövetkező nemzedékekkel fogja megfizettetni - mondta Fónagy János fideszes parlamenti képviselő

 

A politikus az M5-ös autópálya bevezető szakasza mellett tartott tájékoztatóján emlékeztetett arra: a tavaly decemberi kormánydöntés alapján a gazdasági és közlekedési miniszternek január 31-ig kell megegyeznie az AKA Rt. képviselőjével arról, hogy az állam milyen feltételekkel tudja kivásárolni, illetve utána működtetni és tovább építeni az M5-ös autópályát.

Mint elmondta, az M5-ös kivásárlása 100-130 milliárd forintjába kerülhet az államnak, szerinte nagyrészt amiatt, mert az AKA Rt. "teljesen alaptalanul felértékeli saját tőkemegtérülési mutatóit".

"A Fidesz üdvözölte a kivásárlást célzó kormánynyilatkozatot, de akkor még nem tudtunk arról a szándékról, hogy az M5-öst azonnal továbbadnák, valószínűleg az eredeti tulajdonosnak" - jelentette ki Fónagy János.

Hozzátette: ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy hiába vezetik be a matricás rendszert, mivel a korábbi kezelőnek adnák vissza az autópályát, az - saját üzleti érdekeitől vezérelve - egyre növekvő "árnyékdíjat" fog igényelni a kormánytól.

"Akárcsak az elmúlt években, egy-két év szünet után majd ismét a költségvetésnek kell az M5-ös akkori kezelőjének profitját megfizetni" - vélte az ellenzéki képviselő.

Az autópálya továbbépítése kapcsán Fónagy János megjegyezte: mivel a kormány azt koncessziós formában kívánja megoldani, ez sem a megfizethető árakat szolgálja majd.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra