2004. február 16. hétfő 16:07

 

Medgyessy országértékelő beszédéről

 

 

 

Vorosilov 1945-ös ötletét elevenítette fel Medgyessy országértékelő beszéde: Legyen közös lista, ne versenyezzenek a pártok. Éljen a Hazafias Népfront! Ez volt a legmeglepőbb, és sokak szemében talán vonzó része a beszédnek. A nagy összefogást hirdető beszéd egyébként számos ellenzék ellenes, illetve Orbánt lejáratni szándékozó oldalvágást tartalmazott. Ilyen volt azonnal az elején a már lejárt lemeznek is tekinthető mondat, az ilyen beszédeknek itt azaz az Országgyűlésben a helye. Néhány perc múlva azonban volt egy pozitív gesztus is a polgári oldalnak: elismerte a szónok, hogy az ellenzék is az ország javát akarja.

 

A másik elem a változatás igénye. Fájdalmas lesz, de van rá mersze a rettenthetetlen miniszterelnöknek. Az is kiderült, hogy a bajok oka valójában az ellenzék, mivel az elmúlt két évben az erőket a felesleges csatározásokra kellett elfecsérelni. Megtudtuk, hogy 25 százalékkal nőtt a bérek vásárlóértéke. Nem érzik viszont ez az emberek. 17 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárló értéke. Ezt sem érzik az illetékesek. Pedig ez a kormány Medgyessy szerint többet tett, mint amire ereje volt. Sokat tett azokért, akiknek eddig kevés jutott. Mégis 100000-nél több gyerek éhesen megy iskolába - ismerte el Medgyessy Péter.

 

Sok szép szlogent hallottunk, de többször elhangzott az is, hogy a dolgok nem mehetnek úgy, mint eddig. Soha nem derült ki világosan, hogy mi tesz a kormány. Egyetlen biztos pont látszott, a jóléti ellátások rászorultsági átalakításának korszaka jön el, illetve vissza: ettől ugyanis már egyszer megbokrosodott az ország.
Elhangzott az egészségügy reformja kifejezés.  Mit szól ehhez? * kérdezett a Budapest televízió. *Mivel semmi részletet nem hallottunk, talán annyi pozitívumot láttam, hogy a privatizáció bűvszava sem került elő. Hiszen a magántőke veszteséges területekre nem hatol be. Nem lehet mit hozzá tenni a miniszterelnök szavaihoz, hiszen valójában nem voltak szavai." *

 

Végül tisztelettel javaslom az érdeklődőknek, hogy keressék meg a Medgyessy opusz teljes szövegét és saját maguk vessék össze az Orbán beszéddel. Ne a mi * esetleg elfogult * véleményünk befolyásoljon, hanem ki-ki maga alkossa meg a maga véleményét.

 

Nem kell izgulnunk.

Surján László

 

vissza Vissza a kezdőlapra