2004. február 18. szerda 22:48

 

Miért is? Miért is? Miért is?

 

Nem először fordul elő, hogy az ember egyáltalán nem érti, hogy a kormány jeles egyéniségei és a szocialista-liberális koalíció pártvezérei miért is teszik, amit tesznek. Medgyessy békecsomagja is ilyen talány.

 

Most mégis megpróbálkozom a felelettel. Medgyessy (illetve szakértői kara) tudta, hogy beszédére nagyon nehéz időszakban kerül sor. Az elmúlt hónapokban elolvadt a kormányra kerüléskor magasra pumpált népszerűség és már az MSZP törzsszavazói is távoztak. Pedig még hátra van a fekete leves. A szocialista frakció nem akarta elfogadni Draskovicsot, de Kovács végül lenyomta a torkukon, hiszen a pletykák szerint Medgyessy a lemondással fenyegetett. Ennek ugyan a párton belül sokan örültek volna, de nincs felépítve megfelelő (??) utód. Draskovics drákói lépései pedig most kezdenek megvalósulni. Kellene tehát valami, ami elvonja az emberek figyelmét. Lehetőleg olyasmi, ami népszerű. Minden épeszű magyar szeretné, ha a politikai küzdőtéren a "ki tesz többet az emberekért" című vetélkedő folyna véres gladiátorharcok helyett. Erre szolgál a közös lista, ami van olyan nagy szamárság, hogy okvetlenül beszélnek róla. Addig is legalább az önkormányzatoktól elvett újabb 10 milliárdról folyik a szó. Ki ne szeretné, ha kevesebb képviselő lenne? Legyen csak 250 - szólt tehát a haza atyja. Végül, ha már az európai választás során elvennénk az emberektől a döntés jogát, adjuk meg nekik máshol, mondjuk a köztársasági elnök megválasztásánál. Ezzel egyrészt hátába szúrunk minden szocialistának, aki magának szeretné ezt a posztot, másrészt elveszünk az SZDSZ-től is egy ütőkártyát, hiszen nem akarták ingyen adni szavazataikat, amelyre legalább a harmadik fordulóban szükségük lesz...

 

Arra persze hamar rá lehetett jönni, hogy egyik javaslat sem valósul meg. Az első ötletért Brüsszelből is megkapták a dádát, hiszen kiderült, aki ilyen javaslatot tesz, az nem érti a demokrácia lényegét. A másodiknál a csökkentett számban könnyű megegyezni, de másban nem, mert a szocialisták a listás mandátumokban érdekeltek, a Fidesz pedig épp ezeket akarja csökkenteni. A köztársasági elnök megválasztásáról népszavazás döntött, és a mai helyzet felel meg alkotmányos rendünknek is.

 

Összefoglalva: Medgyessy pestiesen szólva kiverte a biztosítékot. Ha azonban soká tetszelgünk szamárságain, még mindig jobbat teszünk neki, mintha nem butácska terveivel, hanem kormánya tényleges tetteivel foglalkoznánk.

 

Surján László

A témával kapcsolatos linkgyűjtemény:

vissza Vissza a kezdőlapra