Megjelent: 2008.12.10. 19:24:59

 

Az MTI jelentette, hogy a fiatal baloldaliak a jegybank elnökének távozását követelik. A hírre három kereszténydemokrata politikus együttesen reagált:

Mai közleményében Újhelyi István a Fiatal Baloldal, az MSZP ifjúsági szervezetének elnöke lemondásra szólította fel a Jegybank elnökét azután, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök úr felmentette László Csaba pénzügyminisztert. Egyetértünk a Fiatal Baloldallal abban, hogy igazságtalan minden felelősséget a volt pénzügyminiszterre, László Csabára hárítani. Határozott meggyőződésünk szerint az egész kormány gazdaságpolitikája vallott csődöt.

Már szinte szokásszerű, hogy a kormányzat politikusai független tisztségviselőket támadnak, ezzel is hátráltatva a jogállami politikai szokások – rendszerváltás óta tartó – meghonosodását és kiterjedését.

Cinikus módon Orbán Viktor volt miniszterelnököt kérték fel, hogy a Jegybank elnökét lemondásra bírja rá, holott nyilvánvalóan erre semmilyen közjogi lehetősége nincs. A gazdaságpolitika irányításának felelőssége mindig az aktuális kormány terhe. Kíváncsian várjuk, hogy vajon Újhelyi Istvánnak van-e már rögtön jelöltje is a pozícióra.

A polgári-kereszténydemokrata oldal szavazói 2002-ben nem voltak elegen, de most már elegünk van abból a cinikus politikai stílusból, amit egyes kormánypárti politikusok megengednek maguknak. Álláspontunk szerint Újhelyi úrral szemben a választók nem a jegybankelnök, hanem a gazdaságpolitikai tévúton járó kormány távozását várjak – mint ahogy azt a közvélemény- kutatások is igazolják.

Budapest, 2004. január 9.

dr. Surján László

MKDSZ társelnök

dr. Semjén Zsolt

KDNP elnök

dr. Rétvári Bence

IKSZ elnök

vissza Vissza a kezdőlapra